»Izvozniki se z napovedmi ne ukvarjamo, naša naloga je, da imamo dobre proizvode in kupce zanje,« najnovejše napovedi rasti nemškega gospodarstva komentira Štefan Sobočan, direktor podjetja Varis Lendava, ki obvladuje 13-odstotni delež nemškega kopalniškega trga in ima ambicije postati vodilni ponudnik v tem segmentu.

Izvoz v Nemčijo se močno krepi

Po črnih obetih iz prvega četrtletja, ko je nemški bruto domači proizvod (BDP) zrasel le za 0,3 odstotka, so se jadra nemškega gospodarstva očitno končno začela intenzivneje napenjati. Münchenski ekonomski institut Ifo tako po novem napoveduje, da bo rast največjega evropskega gospodarstva letos 1,9-odstotna, torej kar četrtino višja od prvih napovedi (1,5 odstotka). Za leto 2016 pričakuje 1,8-odstotno rast.

Glavni motor rasti bo oživljanje zasebne potrošnje, ki jo spodbuja rekordno nizka brezposelnost Nemcev. To je vsekakor dobra novica za slovenske izvoznike, ki so daleč najbolj odvisni prav od nemškega trga. V prvih treh mesecih letos so v Nemčijo izvozili 21,1 odstotka vsega blaga, kar je 0,2 odstotne točke višji delež kot v enakem obdobju lani. Trend se obrača še bolj navzgor. Samo marca se je izvoz v Nemčijo okrepil za 11,3 odstotka, medtem ko je v prvih treh mesecih skupaj zrasel za šest odstotkov, na 1,23 milijarde evrov.

»Vsaka rast Nemčije je pozitivna za slovenska podjetja, seveda predvsem za tista, ki so konkurenčna,« pravi izvršna direktorica GZS Alenka Avberšek. A opozarja: »Ni garancij, bitka na nemškem trgu je strahovita.«

Nemcem bitka zanje ustreza

»Vsi v EU se želimo obesiti na nemško lokomotivo, kar pomeni izredno veliko konkurenco,« se strinja tudi Sobočan, ki meni, da Nemcem takšen položaj ustreza, oster boj med konkurenti pomeni namreč nižje cene za nemškega potrošnika. Po njegovi oceni bo imela višja rast nemškega gospodarstva različen vpliv na različne izvozne panoge. »Odstotno točko višja ali nižja rast Nemčije na naše poslovanje nima bistvenega vpliva,« še dodaja. Nekaj povsem drugega pa bi bil nov zdrs Nemčije v recesijo, vendar tega trenutno ne pričakuje nihče več. jb