Za boljšo prihodnost košarke gre, pravijo. V tej trditvi so se zedinili funkcionarji klubov, nacionalnih zvez in krovnih združenj ABA in Fiba, toda hkrati bi težko bili bolj narazen. Njihove vizije o prihodnosti košarke na območju Balkana so bile namreč tako različne, da je temu športu kvečjemu grozil povratek v preteklost.

Tik pred prepadom so veljaki vendarle prišli do dogovora. V hotelu Panorama v Zagrebu so po celodnevnem usklajevanju prišli do sklepa, da se ustanovi nova liga ABA. Ta bo v stoodstotnem lastništvu klubov, ligo pa bo vodilo prenovljeno podjetje ABA Sidro, d. o. o. V njem bodo imeli 80-odstotno lastništvo klubi in 20 odstotkov ustanovitelji prvotnega tekmovanja (Radovan Lorbek, Roman Lisac, Zmago Sagadin, Josip Bilić, Danko Radić in Bože Miličević). Omenjena šesterica mora v treh letih postopno svoj delež umakniti, tako da bodo popolni lastniki podjetja postali klubi. Tako je volk sit in koza cela. »Prišli smo do dogovora, da bo lahko zadeva šla naprej,« je iz Zagreba sporočil dosedanji prvi mož tekmovanja Roman Lisac.

Hkrati bi lahko uporabili tudi pregovor Tresla se je gora, rodila se je miš. Liga ABA je blagoslov mednarodne košarkarske zveze Fiba izgubila že 7. marca. Od tedaj so zgolj merili mišice. Skoraj vsi klubi so podprli ligo ABA, saj je bila to edina možnost, da igrajo tudi v drugih najmočnejših evropskih tekmovanjih. Na nasprotnem bregu so bile košarkarske zveze Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Makedonije, ki jim je grozil ultimat Fibe, da če bodo njihovi klubi sodelovali v »ilegalni« ligi ABA, državne reprezentance ne bodo smele več nastopiti na velikih tekmovanjih pod okriljem Fibe. Prepoved bi se začela že z letošnjim septembrskim evropskim prvenstvom.

Fiba je ves čas trdila, da morajo biti tekmovanja v lasti klubov in zvez, a ne privatnih interesov. Zapletlo se je, ker Fiba ves ta čas ni ponudila ustrezne alternative. Kljub temu je pritiskala na državne zveze, ki so posledično pritiskale na klube, da se morajo upreti sedanji ligi ABA ali pa nobena od klubskih selekcij ne bo smela igrati v državnih prvenstvih. Ena ali druga skrajnost za razvoj košarke ne bi imela nobene koristi. Enako velja za Fibino grožnjo državnim zvezam o izgonu iz velikih mednarodnih tekmovanj, če ne bi ustrezno sankcionirali klubov. Evropsko prvenstvo brez Srbije, Hrvaške, Slovenije, Makedonije in Bosne in Hercegovine posledično ne bi imelo več legitimnosti. Vprašanje je tudi, kje bi iskali novega organizatorja skupine namesto Zagreba, kaj bi se zgodilo z vsemi rezervacijami v hotelih, s kupljenimi vstopnicami za tekme...

Novo ureditev bi lahko bistveno prej sprejeli tudi klubi in vodstvo lige ABA. Skoraj vse namreč ostaja isto, le pravni okvirji so drugačni, kajti tudi vsi ključni liki ostajajo isti. »Saj veste, kako gre. Ni lahko uskladiti toliko faktorjev. Veliko je bilo politike. Vpletenih je bilo šest držav, šest zvez, klubi... Precej je bilo merjenja mišic, čigav interes bo prevladal,« je dejal Lisac, ki se bo moral s petimi soustanovitelji najkasneje v treh letih umakniti iz lastništva. »To ne bo problem. Saj smo že vsi v letih in je čas za nove ljudi,« odgovarja Lisac.

V novem podjetju ABA Sidro, d. o. o., bodo imeli klubi 24 glasov, ustanovitelji šest. Sedež podjetja bo v Zagrebu. Liga bo imela predsednika in dva podpredsednika, ki se bodo menjali vsako sezono. V prvi sezoni bo predsednik Dragan Bokan iz črnogorskega kluba Budućnost. Klubi bodo kot lastniki lige določili, kdo bo direktor podjetja. Favorit naj bi bil dosedanji prvi mož tekmovanja Roman Lisac, ki bo s svojimi sodelavci urejal sistem tekmovanja, določal sodnike, skrbel za marketing... Novo ureditev lige ABA bodo jutri preučili na izvršnem kongresu Fibe, s čimer naj bi se vsa zgodba tudi zaključila.