Največja slovenska turistična agencija Kompas v lasti hrvaške Adriatica.net se ne more izvleči iz rdečih številk. Medtem ko v Kompasu višine čistega poslovnega izida niso želeli razkriti, je iz javno dostopnih nerevidiranih podatkov razvidno, da se je izguba lani več kot podvojila in je znašala 1,36 milijona evrov.

Hčerinska družba Atlas z 11,5-milijonsko izgubo

Zaradi možnih odpisov naložb in prevrednotenja premoženja bi bila v revidiranih izkazih Kompasova izguba lahko še višja. Če bi v Kompasu v minulem letu upoštevali mnenje revizorjev, bi morali naložbo v hrvaško hčerinsko družbo Atlas oslabiti. Toda kljub Atlasovemu negativnemu kapitalu v višini skoraj 33 milijonov evrov in 9,3-milijonski izgubi v Kompasu mnenja revizorjev niso upoštevali, češ da na podlagi načrta o poslovanju hrvaške hčerinske družbe do leta 2020 ocenjujejo, da vrednotenje presega vrednost naložbe v višini dobrih 28 milijonov evrov. Kakšen je ta načrt o poslovanju, ni znano, pred dnevi pa je hrvaški časnik Poslovni dnevnik poročal, da je bilo poslovanje Atlasa, največje hrvaške turistične agencije, tudi lani katastrofalno. Medtem ko so se prihodki od prodaje znižali za 21,4 odstotka, na 308 milijonov kun (40,65 milijona evrov), se je izguba zvišala na 87 milijonov kun (11,5 milijona evrov). Ali bo tako visoka izguba, ki je botrovala zvišanju negativnega kapitala Atlasa, Kompas v letošnjem letu spodbudila k slabitvi naložbe v hrvaško družbo, bo znano v prihodnjih mesecih, ko bo Kompas objavil konsolidirano letno poročilo. Skupina Kompas ima sicer po zadnjih javno dostopnih podatkih več kot 50 milijonov evrov negativnega kapitala. To pomeni, da bi v primeru stečaja, ob upoštevanju bilančne vrednosti premoženja, toliko sredstev zmanjkalo za poplačilo upnikov.

Agrokor naj bi dokapitaliziral Kompas

Medtem ko hrvaška Adriatica.net, ki je pred leti prevzela Kompas v vprašljivih okoliščinah, že štiri leta obljublja nujno potrebno dokapitalizacijo Kompasa, bi do nje lahko prišlo v letošnjem letu. Največji posamični lastnik Adriatica.net, s približno petinskim lastniškim deležem, je Agrokor Ivice Todorića. Kdaj lahko pričakujemo dokapitalizacijo Kompasa, v družbi niso odgovorili. Pojasnili pa so, da so na Agencijo za varstvo konkurence (AVK) posredovali prijavo o nameri koncentracije podjetij. To je po zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence med drugim treba priglasiti, če je skupni letni promet v koncentraciji udeleženih podjetij (skupaj z drugimi podjetji v skupini) v predhodnem poslovnem letu na slovenskem trgu presegel 35 milijonov evrov. Kakšno prijavo o koncentraciji so posredovali na AVK, v Kompasu niso želeli razkriti. Med možnostmi, ki se omenjajo, pa je, da bi Agrokor h Kompasu pripojil tudi Mercatorjeve turistične poslovalnice M holidays.

Kompas je lani dosegel 66 milijonov evrov prihodkov od prodaje oziroma tri odstotke manj kot leta 2013. Denarni tok iz poslovanja, ki kaže, kako učinkovito družba posluje, pa se je zmanjšal skoraj za polovico in je znašal 870.000 evrov. V Kompasu so pojasnili, da jim je v letošnjem letu uspelo zvišati število prepeljanih potnikov.