Velenjčani so včeraj le dočakali odločitev disciplinske sodnice Nine Tomić, ki je kapetana Nika Medveda zaradi rdečega kartona na tretji polfinalni tekmi proti Mariboru kaznovala z eno tekmo prepovedi igranja, čeprav naj bi glede na kvalifikacijo dejanja kazen znašala od dve do šest tekem. Ker je Medved med suspenzom že odsedel kazen na prvi tekmi v Zlatorogu, je bil spet med šestnajsterico, v kateri se je po nekaj mesecih nepričakovano znašel tudi Jernej Papež. A trener Gregor Cvijič zaradi poškodbe in longete na palcu šuterske roke ni mogel računati na Nejca Cehteta, šef velenjske stroke pa se je odločil, da bo tehnološki višek tokrat Luka Dobelšek.

Na tribunah Rdeče dvorane se je zbralo okoli 1700 gledalcev, kar je bila tudi posledica navijaških akcij obeh klubov. Gostitelji so 150 ljudem, ki so prišli na blagajno v rumeni majici in z osebno izkaznico, da imajo stalno bivališče v Velenju, dali brezplačne vstopnice, Celjani pa bodo vsem svojim navijačem, ki so kupili vstopnico za ogled tekme v Velenju, omogočili brezplačen vstop na jutrišnjo tretjo tekmo v Zlatorogu. Na igrišču je Gorenje iztržilo le dve začetni izenačenji, vse drugo pa je bilo bolj ali manj v znamenju pivovarjev. Čeprav si je steber obrambe Vid Poteko že v 13. minuti prislužil drugo izključitev, da so Celjani v prvem polčasu kar deset minut igrali z igralcem manj (med kaznovanimi se je znašel tudi trener Tamše, ki je cinično, a upravičeno ploskal sodnikoma zaradi čudnih odločitev v škodo njegove ekipe) in zapravili še dve sedemmetrovki, so imeli nekajkrat štiri zadetke prednosti, v končnici pred odmorom pa dvakrat že pet.

Ko je v 40. minuti po padcu in udarcu ob parket Poljak Michal Szyba z obvezano glavo obsedel na klopi do konca tekme, je njegova ekipa zaostajala za pet (16:21). A le šest minut kasneje je Gorenje po delnem izidu 5:0 vzpostavilo rezultatsko ravnotežje in v domačem taboru so začutili priložnost, da prekinejo črni niz: na zmago proti Celjanom čakajo že od 4. decembra 2013, ko je takratni velenjski trener Ivan Vajdl s skalpom pivovarjev pomagal s klopi odnesti Vladana Matića. Po zadnjem izenačenju (26:26 v 55. minuti) je sledila dramatična končnica, v kateri so se gostitelji nekajkrat približali na gol zaostanka, slabe pol minute pred koncem pa imeli priložnost za znižanje na 29:30, a je Staš Skube zapravil sedemmetrovko in na »sovražnikovem« terenu v Velenju je pred jutrišnjo tekmo zadišalo po 19. celjski zvezdici.

Medtem ko je celjski igralec Blaž Blagotinšek malce kritiziral sodnika, njegov soigralec Ivan Slišković ni želel govoriti o delilcih pravice. »Vedeli smo, da bo težje kot v Zlatorogu, kajti Velenjčani so se nam želeli maščevati za poraz. Večji del smo imeli tekmo pod nadzorom, na koncu pa smo se zaradi lastnih neumnosti in napak spravili v težak položaj. A na srečo je je na koncu dobro izteklo, v Celju pa gremo še po eno zmago in naslov prvaka,« napoveduje Hrvat Ivan Slišković, z devetimi goli prvi strelec Celjanov, ki po tej sezoni odhaja v Veszprem, s katerim je podpisal štiriletno pogodbo za milijon evrov. Staš Skube je prav tako dosegel devet golov, a je bilo to premalo za uspeh Gorenja: »Že drugič zapored smo zelo slabo odprli tekmo, kar se nam je na koncu maščevalo. A sredi drugega polčasa smo dvignili raven igre v obrambi, Burić je prispeval nekaj obramb, v napadu smo uspešneje izigravali Celjane in prihajali do čistih priložnosti. Celjani so postajali živčni, a tega nismo znali v celoti izkoristiti. Žal nam je na koncu zmanjkalo moči za popoln preobrat. Kljub zaostanku z 0:2 v zmagah finale še ni odločen. Verjamem, da lahko presenetimo v Celju, čeprav tradicija ni na naši strani. A tradicija je tudi zato, da se ruši.«