Slovenija je na prizorišču svetovnega hokejskega prvenstva skupine A v Ostravi prikazala najmanj od osmerice sodelujočih, zato si očitno ni zaslužila niti zadnje priložnosti, da bi se na nocojšnji tekmi z Dansko sploh še potegovala za obstanek med elito. Hokejska vrsta je na turnirjih najvišjega razreda po Stockholmu 2013 še drugič zapored zapravila vse možnosti že pred sklepnim dejanjem predtekmovanja. Pod črto, cilj Slovenije v njenem osmem poskusu po ohranitvi vizuma med najboljšimi že šestič ni izpolnjen, razočaranje v Ostravi pa je ob hitri vrnitvi med drugokategornike veliko.

Slovenija je bila že pred včerajšnjo tekmo proti ZDA v nezavidljivem položaju, potem ko je Danska večer prej pri zmagi nad Norveško s 4:1 demonstrirala, kako je treba zmagovati na ključnih tekmah prvenstva. Selektor Matjaž Kopitar je povsem premešal napadalne trojke, kar je v Ostravi postala njegova značilnost. Kopitar toliko eksperimentov ni izvedel še na nobenem tekmovanju doslej, a tukaj je bilo med drugim očitno, da ima na voljo premalo razpoloženih igralcev. Hokejisti pravijo, da je problem morda v psihološki pripravljenosti, kar je opomin za hokejsko zvezo, da bi se očitno morala angažirati tudi na tem nadvse pomembnem področju pri delu s športniki.

Slovenija bi morala za ohranitev upanja na dvoboju z ZDA, ki na Češkem seveda ne nastopa v najmočnejši postavi, osvojiti vsaj točko, a je zabeležila nov poraz – tokrat z 1:3. Ponesrečen začetek, ko so tekmeci pobegnili za dva gola, je že dal slutiti, da reprezentanci presenečenje ne bo uspelo. Slovenija je še imela toliko moči, da je v drugi tretjini dvignila ritem in prevladovala, a jo je vnovič izdala neučinkovitost, kar je ena izmed njenih največjih pomanjkljivosti na tem prvenstvu. Ko so Američani na začetku zadnje tretjine postavili končni izid, za Slovenijo ni bilo več rešitve. Hokejisti so se mimo novinarjev v mešani coni ob ledeni ploskvi sprehodili sklonjenih glav, kar je glede na njihova pričakovanja pred odhodom v Ostravo razumljivo. »Upam, da bom res kdaj dočakal tisto drugo zmago v skupini A, ki ste mi jo omenili pred časom,« je rekel vratar Robert Kristan, ki je svoje delo na Češkem opravil zadovoljivo. Prvi zvezdnik Anže Kopitar je v pogovoru za medije pristavil: »Pričakovali smo več. Imeli smo svoje cilje, morda ste jih malo preveč napihnili.«

Selektor Matjaž Kopitar je povedal, da ob selitvi v drugo ligo čuti globoko razočaranje. O svoji prihodnosti je dejal: » V mislih imam samo naslednjo tekmo proti Danski.« Vprašali smo ga, ali je skupina B slovenska realnost. »Realnost... V garderobi in v širši javnosti si želimo več, kar je normalno. Lani se nam je v Južni Koreji izšlo, letos ne. Zdaj bi lahko rekli, da je to naša realnost, a dejstvo je, da smo hoteli obstati med elito,« je razpredal Kopitar, ki mu ni žal za nič, kar je opravil v zadnjem reprezentančnem ciklusu vključno s pripravami. »Pripravljalne tekme smo imeli, imamo pa težavo dobiti močne tekmece. A to vsi vemo. Saj vsi vemo dejansko vse, nima smisla pametovati,« je govoril. Čeprav je poudaril, da ne bo iskal opravičil, je enega od razlogov za izpad, kot se je izrazil, mogoče najti v preskromni formi igralcev. »Eni so med sezono igrali malo, drugi skorajda nič, tretji so menjavali klube... Če bi imel na razpolago alternativo, bi posegel po novih obrazih,« je sklenil.