Po desetih dneh hokejskega šampionata na Češkem ni nobenega dvoma, da bodo prvenstvo po organizacijski plati razglasili kot eno najuspešnejših doslej. Tekme na obeh prizoriščih v Pragi in Ostravi so odlično obiskane, kar je posledica bogate hokejske zgodovine na čeških tleh. Tolikšnega navala obiskovalcev verjetno ni bilo še na nobenem tekmovanju najvišjega hokejskega razreda doslej. Lani so rekord sicer podrli v Belorusiji, ko je bilo v Minsku skupno več kot pol milijona navijačev.

Fasel je velik prijatelj Slovenije

»Malo sem presenečen, da je tudi v Ostravi toliko tekem razprodanih, saj tukaj ne nastopa domača reprezentanca. A po drugi strani je Ostrava športno mesto. Tukaj so že organizirali odmevne športne dogodke, med drugim svetovno znani atletski miting in teniško tekmovanje. Semkaj bo v prihodnjih dneh prišel tudi Usain Bolt. Vzdušje na hokeju je silno prijetno, za majhno mesto je prvenstvo velik spektakel,« pravi dolgoletni mednarodni hokejski funkcionar in nekdanji prvi človek slovenskega hokeja Ernest Aljančič. V Ostravi nastopa kot član direktorata turnirja. Obenem je tudi kontrolor številnih tekem, vodilno funkcijo bo imel še v četrtkovem četrtfinalu. Aljančič je v mednarodnih hokejskih krogih spletel številna poznanstva, v svetovni hokejski organizaciji (IIHF) je bil nekdaj tudi član sveta. »IIHF še vedno velja za organizacijo bolj zaprtega tipa, a takšna organizacijska struktura je pravzaprav v vseh večjih zvezah. Tukaj ne sprejemajo naglih odločitev, ampak je za vse potreben čas. Tako je tudi v odnosih med ljudmi. Ko si pridobiš zaupanje, ga stežka izgubiš, saj te spoštujejo na podlagi preteklega dela,« je povedal Aljančič, ki je v domačem hokeju pred leti izgubil pomemben del vpliva zaradi spornega poslovanja.

V hokeju se večkrat pojavijo pomisleki, ali bi bilo nemara bolj smiselno osvežiti sistem tekmovanja, saj je svetovno prvenstvo skupine A na sporedu vsako pomlad. Kritiki poudarjajo, da je šampionat ravno zaradi tega razvrednoten, ob tem pa mnogi kot vzor postavijo nogomet in košarko, kjer tako natrpanega urnika ne poznajo. »Premik se bo na tem področju verjetno zgodil v prihodnje, saj so obveznosti hokejistov v klubih vse večje. Poleg številnih domačih in mednarodnih prvenstev poznamo tudi ligo prvakov in nekatera druga klubska tekmovanja. V zadnjem času imajo velike reprezentance preglavice že v času tradicionalnih zimskih premorov, ko morajo moštva v eni sezoni rotirati tudi po šestdeset igralcev,« pravi naš sogovornik, ki se je v soboto družil tudi s predsednikom mednarodne zveze Renejem Faslom. Zobozdravnik iz Švice je na čelu IIHF že od leta 1994, verjetno pa se bo potegoval za nov mandat. Kaj je povedal ob enodnevnem obisku Ostrave? »Fasel je velik prijatelj Slovenije. V naši deželi je bil kot hokejski funkcionar že aprila 1991, ko še nismo imeli svoje države, kar moramo ceniti. Ljudem vedno pripoveduje, kako prijetno je pri nas. Ko je prvič postal predsednik IIHF, je imel veliko podporo slovanskih narodov. Ocenjujem, da zvezo vodi uspešno. Navsezadnje hokejisti iz NHL igrajo na olimpijskem turnirju, tudi denarja je bistveno več kot včasih.«

Doma kritične razmere

Aljančič se s hokejskimi prijatelji večkrat pogovarja o slovenski reprezentanci, ki v Ostravi igra svoje osmo prvenstvo med elito. »Najbolj me moti, ko te ljudje trepljajo po rami in hvalijo igro, na lestvici pa nimaš točk. Slovenija je z nastopom v olimpijskem Sočiju zagotovo pridobila, a tukaj se spoznajo na hokej in vidijo tudi druge rezultate. Ne spremljajo le članske vrste,« je pripomnil. Na račun hokejske zveze večkrat letijo očitki, da ne zna pravilno tržiti svojega edinega prepoznavnega produkta, vendar Aljančič tega ne želi komentirati. Rekel je, da se je od zadev v zvezi distanciral, zato dela vodilnih ne bo nikdar več ocenjeval. »Ni pa nobenega dvoma, da imamo v Ostravi najboljšo reprezentanco, odkar igramo v skupini A, vendar so bila pričakovanja pred začetkom turnirja previsoka. Zavedati se moramo, da Slovenija lahko premaga tako Slovaško kot Belorusijo, vendar na desetih tekmah verjetno le dvakrat ali trikrat. Tisti dan se nam mora resnično vse poklopiti. Ne vem pa, kako bo v prihodnosti. Razmere so kritične, kar se kaže že v članski vrsti, če manjkajo trije ali štirje igralci,« se je razgovoril.

V slovenski reprezentanci so selektor Matjaž Kopitar in njegovi sodelavci večkrat izpostavili, da je razpored tekem na prvenstvu krivičen in pisan na kožo predvsem velikim hokejskim državam. Aljančič pravi, da med primerljivimi moštvi pri tem ni bistvene razlike, da pa pritoževanje nima večjega učinka. Izpostavil je še pomembnost močnih pripravljalnih tekem pred prvenstvom, ki reprezentancam iz drugega dela skupine A omogočijo zalet za začetek prvenstva. »Ko igraš zahtevne tekme, si zagotovo bolje pripravljen. Kako dobiti prave nasprotnike? To je odvisno le od osebnih poznanstev. Mednarodna hokejska zveza s tem nima nič,« je jasen.