Slovenija tudi po tretji tekmi na svetovnem prvenstvu v Ostravi ostaja brez točke. Čeprav je sinoči proti visoko postavljeni reprezentanci Slovaške prikazala najboljši hokej doslej, ji je v zadnjih minutah zmanjkalo moči za velik podvig. Slovenija lahko žaluje za zapravljeno priložnostjo, saj je bila v igri všečna, a je na koncu znova ostala praznih rok. To se sedanji generaciji pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja na svetovnih prvenstvih dogaja skorajda neprestano. Zdaj niz porazov traja že dolgih dvanajst tekem.

Čeprav je dvoboj na tribunah dobilo osem tisoč glasnih Slovakov, ki so pripravili izjemno vzdušje, je bilo razmerje na ledu v začetnih minutah ravno obrnjeno. Potem ko je Slovenija na uvodu prvenstva tako z Belorusijo kot Rusijo zaspala v uvodni tretjini, smo sinoči videli njenih najboljših dvajset minut. Risom niti za trenutek ni popustila zbranost. Ohranjali so mirnost, ob visokem ritmu igre pa prav za nikogar ni bilo izgubljenega ploščka. Slovenija je bila ob kolektivni borbenosti in ravno pravšnji meri drznosti neugodna za slovaškega tekmeca, ki ni uspel razviti prepoznavnega sloga. Dvorana je bila v šesti minuti v velikem šoku, ko je Sloveniji uspelo povesti po golu Jana Urbasa, ki je izkoristil številčno prednost. To je bila zmagovita vrnitev Urbasa v moštvo, potem ko je na začetku šampionata s trebušno virozo obležal v postelji.

Slovenija je tudi v nadaljevanju nadzirala potek dogodkov na ledeni ploskvi. Motor ekipe Anže Kopitar je bil na svoji tretji tekmi na prvenstvu najbolj razigran, vratar Robert Kristan pa je s hladnokrvnimi obrambami dokazoval, da je v odlični dnevni formi. Tokrat se je še posebej izkazala slovenska obramba, ki je minuli konec tedna doživela največ kritičnih opazk. Na krilih moštvenega duha je bila Slovenija vse bližje zmagi. Do velikega uspeha je hokejiste ločilo dvajset minut, a v zadnji tretjini so Slovaki silovito pritisnili proti golu. Slovenci ofenzive niso zdržali in kot za stavo odhajali na klop za kaznovane, kar je po koncu tekme sprožilo nekaj polemik pri igralcih. Ko je Meszaroš izenačil, je bila Slovaška v psihološki prednosti. Navijači so ji dali energijo, da je bila v odločilnih trenutkih odločnejša. Obračun je šest minut pred koncem z mojstrovino odločil zvezdniški soigralec Kopitarja v Los Angelesu Marian Gaborik, ki je z eno potezo iz ritma vrgel Mitjo Robarja in dosegel zmagoviti gol. Slovaki so zmago z golom v prazno mrežo dve sekundi pred koncem le še potrdili in se maščevali za boleč poraz v olimpijskem Sočiju.

Matjaž Kopitar je po tekmi občutil krivico. Na tiskovni konferenci je na uvodno vprašanje o tekmi odgovoril le, da smo videli dober hokej. Potem je nadaljeval: »Očitno so Slovaki morali zmagati. Videli ste, kaj se je zgodilo, a sodniških odločitev ne smem komentirati. Ponosen sem na fante, imeli smo igro, potem pa so nas v zadnji tretjini trikrat zapored poslali na kazensko klop. Izključitve so si sledile druga za drugo, sami pa ste videli, kakšne kazni so to bile. Očitno je to tako,« je razpredal selektor in – čeprav po ovinkih – povedal vse. Slovenija bo zdaj pot do obstanka med elito iskala predvsem v petek proti Norveški in ponedeljek proti Danski. Po današnjem dnevu premora sledi jutrišnji obračun s Finsko.