Po dnevu premora, ko je Slovenija na svetovnem prvenstvu v Ostravi še vedno brez točke, bo današnja tekma številka tri proti Slovaški prava ura resnice za reprezentanco pod vodstvom Matjaža Kopitarja. »Mislim, da smo pripravljeni,« je tako kot že nekajkrat pred začetkom odmevnega hokejskega plesa tudi včeraj poudaril selektor. Zdaj gre za Slovenijo zares, že danes bi v boju za obstanek med elito veljalo izkoristiti priložnost za prvi plen. Ni dvoma, da naši hokejisti za nocojšnji uspeh potrebujejo popolno tekmo.

Lažji odriv ali triler ob koncu SP

»Morda je kar malce predrzno, da se pogovarjamo o zmagi proti Slovaški. Ne pozabimo, ta reprezentanca je že bila svetovni prvak,« pravi Matjaž Kopitar, a ni dvoma, da ima Slovenija dovolj znanja in kakovosti za enakovreden boj z visoko postavljenim tekmecem. Pričakovanja so velika, saj ne gre pozabiti, da je hokejska vrsta v olimpijskem Sočiju pred dobrim letom dni ravno proti Slovakom dosegla svoje največje zmagoslavje v zgodovini, ki ji je odprlo vrata na poti do uvrstitve v četrtfinale. Morebitna nova zmaga Slovenije bi štela za odmeven podvig in bi prav gotovo šokirala do vrha napolnjeno dvorano slovaških navijačev, ki so okupirali Ostravo. Dejstvo je, da Slovenija predvsem po zdrsu proti Belorusiji za lažji odriv v nadaljevanje prvenstva čim prej potrebuje prve točke, sicer jo čaka triler ravno v zaključku predtekmovanja proti Norveški in Danski. Tudi selektor Kopitar je povedal, da bi imel ob hitri zmagi skrb manj.

Zrelost moštva se bo pokazala že na začetku tekme. Nocoj bo znano, koliko se je reprezentanca naučila od ponesrečenih startov proti Belorusiji in Rusiji, ko sta tekmeca znala pobegniti na varno razliko. V slovenski vrsti se obeta pomemben premik v postavi, saj se po bolezni v udarni napad z Anžetom Kopitarjem in Janom Muršakom vrača Jan Urbas. Ker sta tako Kopitar kot Muršak predvsem ustvarjalna hokejista z idejo, ob sebi potrebujeta igralca z nosom za doseganje zadetkov, kakršen je Urbas. Ker po včerajšnjem treningu ni bil na razpolago medijem, ostaja neznanka, koliko moči je izgubil v zadnjih dneh, ko je jedel tablete in večino časa preživel v postelji. Tudi selektor je glede Urbasa zgolj formalno potrdil, da bo nocoj doživel premiero. Kot kaže, bodo v tretjem napadu zaigrali izčrpani kapetan Tomaž Razingar, razigrani strelec Žiga Pance in koristen osrednji napadalec Aleš Mušič, v četrtem pa doslej korektni Boštjan Goličič, manj opazni Ken Ograjenšek in eden večjih dolžnikov minulega konca tedna Marcel Rodman.

Luka Gračnar branil poškodovan

Po vrnitvi Urbasa v igralski kader pa slovenski stroki nove preglavice povzročajo bolečine Luke Gračnarja v levem kolenu. Obetavni vratar je včeraj poskusil z vadbo, a že po raztezanju odšel z ledu naravnost v bolnišnico na pregled z magnetno resonanco. Izkazalo se je, da si je Gračnar nategnil kolenske vezi že v peti minuti nedeljske opoldanske tekme, ko je v akciji za drugi ruski gol med prerivanjem nanj padel Klemen Pretnar, kar pomeni, da je do konca dvoboja branil poškodovan. Odsotnost Gračnarja tudi že pomeni, da bo danes med vratnici zagotovo stopil Robert Kristan, ki ga v samokritičnem slogu ni bilo sram priznati, da se je jezil na nekoliko slabša posredovanja na sobotni uverturi z Belorusi. Mimogrede, medtem ko bo Gračnar počival, mu bodo lahko pripravili svež dres v modri barvi, saj so se tukajšnji tiskarji zmotili pri njegovem priimku in ga preimenovali v Grančnarja.

In Slovaki? V Ostravi s sedmimi hokejisti iz NHL za zdaj ne kažejo šampionskega obraza, saj so se namučili tako proti Danski kot Belorusiji, ki so ju ugnali šele po izteku rednega dela tekme. Nazadnje sta kot veliki okrepitvi iz Detroita na češki severovzhod prispela asa Tomaš Tatar in Tomaš Jurčo, ki so ju slovenski reprezentančni trenerji vzeli pod drobnogled predvsem v igri z igralcem več. »Na tem prvenstvu je veliko dobrih hokejistov. Ali pripravljamo kakšno posebnost za Anžeta Kopitarja? Moramo biti pripravljeni na vse. Kopitarja zelo spoštujem, saj je eden najboljših v NHL. Ko z Detroitom igramo proti Los Angelesu, je vedno zahtevno,« je odgovoril Tomaš Tatar, ki je kljub Muršakovemu slovesu z igrišč v NHL ostal v stiku z nekdanjim soigralcem pri rdečih krilih. »Zanj ravno sestavljam tekstovno sporočilo. Upam, da ga bo dobil in razumel,« je pripomnil. In še zadnjih pet uvrstitev slovaške reprezentance na prvenstvih skupine A: Nemčija 2010 – 12. mesto, Slovaška 2011 – 10. mesto, Finska/Švedska 2012 – 2. mesto, Švedska/Finska 2013 – 8. mesto in Belorusija 2014 – 9. mesto.