Kaj narediti za to, da bi bil sleherni dan lep, vesel, nasičen z dobrimi vibracijami in pozitivno energijo? Da bi bilo tako, lahko poskrbite, preden greste v posteljo – če boste svoj dan zaključili z drobnimi obredi, ki vas navdajo s srečo, se boste tudi v nov dan zbudili srečni.

Berite knjigo

Stresu se je nemogoče izogniti, a da bi lahko srečno zaspali, ga moramo pred spanjem pregnati. Treba se je znati sprostiti, in zagotovo boste dobro prevetrili misli, če boste pred spanjem prebrali nekaj poglavij dobre knjige. Pozabili boste na svoje težave in se za nekaj časa poglobili v težave fiktivnih junakov. Berite prave, papirnate knjige – branje z elektronskih naprav menda ni enako sproščujoče. In nikar ne glejte televizije – ugasnite televizor, računalnik in vso drugo elektroniko.

Privoščite si kopel

Kopel pred spanjem dokazano pomirja. Topla voda pomaga sprostiti mišice, če ji dodate še eterično olje, pa se lahko v mislih odpravite nekam povsem drugam – nekam, kjer vam je lepo, kjer sije sonce, kjer vam nihče nične more in vas obdajajo sami prijazni ljudje.

Ne pijte alkohola, kave, pravega čaja

Kozarček pred spanjem za sprostitev? Raje ne. Alkohol lahko povzroči nespečnost, zato boste zjutraj nejevoljni in sitni, vaš pogled na svet pa bo siv in mrk. Alkohol lahko tudi povzroči strah in preganjavico. Tudi kave in pravega čaja ne pijte pred spanjem, sicer vaš spanec ne bo kakovosten – raje si pripravite skodelico toplega zeliščnega čaja, malo mleka s kakavom ali mleko z medom.

Opazujte zvezde

Pogled v zvezde nam pomaga, da postanejo naše vsakdanje težave manjše in manj pomembne. Ne nazadnje, kako pomemben je neprijeten dogodek v službi v primerjavi z večnostjo vesolja? Zazrite se torej v zvezde, si recite, da so vaše težave majhne in torej hitro minljive, ter se popolnoma sprostite.

Poljub in objem

Tako kot potrebujejo pred spanjem poljub in objem otroci, ga potrebujemo tudi odrasli. Ljubezen bližina, topel dotik – to prežene prav vsako tegobo. Če želimo biti srečni, moramo biti ljubljeni ter ljubiti, in poljub ter objem pred spanjem nam dajeta prav to. Vedenje, da nas ima nekdo rad, da nismo sami, da smo varni. Za srečo pravzaprav ne potrebujemo veliko več.

Pišite dnevnik

Ni treba, da je dnevnik napisan na dolgo in široko, a pomaga, če si zapišemo vsaj nekaj stavkov: zanimive ideje in zamisli, zanimive in posebne dogodke, skrbi. Vsak večer zabeležite nekaj stvari, za katere ste v svojem življenju hvaležni, in si postavite jasne cilje za prihodnost – ko bodo enkrat črno na belem, bodo prej bolj otipljivi in tudi bolj uresničljivi.

Pozabite na zamere

Imate sovražnike? Vas obdajajo ljudje, ki vas ne marajo? Vam je kdo storil kaj žalega? Zamere so tiste, ki nas lahko zelo dolgo držijo pokonci. Namesto da tuhtate, kako bi se maščevali ali dokazali svoj prav, se naučite zamahniti z roko in si reči »kar bo, pa bo«. Pustite zamere, delajte dobro in delajte po svoji vesti, pa se bodo stvari same obrnile na bolje.

Molite

Večerna molitev vam lahko pomaga osredotočiti svoje misli, »pospraviti« dnevne dogodke in hkrati narediti načrte za prihodnost, poleg tega pa urediti tudi dobre želje, namenjene drugim, ne zgolj sebi. Bodite hvaležni za vse, kar imate, in videli boste, da imate veliko. Molitev gotovo ni priporočljiva zgolj za verne – tudi neverni lahko poskusijo deliti svojo molitev z »energijo vesolja« (ali kakršen koli izraz namesto boga jim je sprejemljiv). Molitev daje ljudem upanje, ki je bistvena sestavina sreče in brez katere bi se nam precej slabo godilo.

Vir: www.dormeo.net