Živo srebro je tekoča kovina srebrnobele barve, ki jo pri segrevanju uporabljajo za proizvodnjo klora in natrijevega hidroksida. Tej nevarni kovini smo izpostavljeni denimo s prehrano, ki vsebuje le ribje oziroma druge morske jedi, saj so te lahko onesnažene z metilnim živim srebrom.

Kje še najdemo živo srebro?

Hlapom te snovi smo izpostavljeni tudi, če vdihavamo zrak po razlitju ali izgorevanju goriv, ki vsebujejo živo srebro. Živo srebro pa ne nazadnje najdemo tudi v gospodinjskih predmetih, kot so klasični termometri, varčne sijalke in baterije, zobozdravstvenih materialih ter v kozmetičnih preparatih: uporabljajo ga kot dodatek kremam za posvetlitev kože ali antiseptičnim mazilom.

Kako škoduje zdravju?

Živo srebro je zelo strupeno. Prizadene živčni sitem, povzroči trajne poškodbe zaznavanja, koordinacije in občutenja, za nameček pa lahko pripelje do odpovedi ledvic in poškodb drugih notranjih organov. Zastrupitev z živim srebrom prepoznate šele takrat, ko je organizem že v osnovi prizadet in poškodovan. Glavni simptomi so razdražljivost, spremembe razpoloženja, tresenje, spremembe vida ali sluha ter težave s spominom. Če pa ste kovini izpostavljeni krajši čas, boste najverjetneje izkusili slabost, bruhanje, drisko, zvišanje krvnega tlaka in srčnega utripa, kožne izpuščaje in draženje oči.

Upoštevajte varnostne ukrepe

Če ste noseči, je priporočljivo, da jeste manj rib, školjk in drugih morskih jedi, še posebno tistih, ki vsebujejo več živega srebra. Običajno morske jedi odraslim ne povzročajo zdravstvenih težav, lahko pa škodujejo najmlajšim članom družine in še nerojenemu otroku. Ne jejte morskega psa, mečarice, skuše ali graditeljice, ker vsebujejo visoke vrednosti živega srebra. Dvakrat tedensko pojejte raje povprečen obrok različnih rib in školjk, ki vsebujejo manj živega srebra, denimo kozice, konzervirano tuno, lososa, soma. Pri izboru tunine pa se izogibajte beli tuni, saj je zdravju nevarnejša.

Pazljivo v gospodinjstvu

Da boste zmanjšali nevarnost izpostavljenosti živemu srebru, previdno in pravilno odvrzite vse predmete, ki ga vsebujejo. Za to so vam na voljo posebni zbiralniki v trgovskih centrih po vsej Sloveniji. Če po nesreči poči varčna sijalka, se iz nje izloči živosrebrni prah in se razprši po prostoru. Takoj ga zapustite in ga vsaj petnajst minut zračite. Izdelke z nevarno kovino obvezno shranjujte na varnem mestu, kjer jih otroci in živali ne morejo doseči.