Marko Cigale , direktor Rudnika živega srebra Idrija v zapiranju: "Zaprtje rudnika je bila prava odločitev. Živo srebro na trgu dosega zelo nizko ceno; ta ne presega 300 dolarjev za kilogram. Mi pa imamo stroške tudi zaradi vplivov rudnika na okolje in ljudi. Leta 2001 smo izvedli ekološko sanacijo. Ena od slabih plati rudnika so tudi različne bolezenske posledice, ki so jih utrpeli rudarji."

Dr. Alfred Bogomir Kobal : "Vdihavanje živega srebra je nevarno, ker se 80 odstotkov vdihanega zadrži v pljučih, od tam od gre potem v kri in naprej v različne organe. Še posebno so lahko prizadete ledvice in jetra, posledica živega srebra v telesu pa je tudi nepravilno delovanje nekaterih žlez. V povezavi z alkoholom se močno poveča tudi verjetnost depresije in s tem nagnjenosti k samomorilnosti."

Dr. Milena Horvat , vodja odseka za znanost in okolje na Inštitutu Jožefa Štefana: "Toksičnost živega srebra je odvisna od oblike, v kateri se pojavlja. V naravi se anorgansko živo srebro spremeni v organsko, to pa se kopiči v rastlinah in tudi živalih. Predvsem so izpostavljene ribe v rekah Idrijca in Soča ter v Tržaškem zalivu, s tem pa tudi človek, ki jih je."