Povsem novo pohištvo, ki kaže znake obrabljenosti, kot da je že zelo dolgo del vašega življenja, je trend, ki se je nakazal lani, letos pa je v polnem razmahu. Stanovanjska oprema, ki so jo kupci doslej kupovali na bolšjih sejmih in v starinarnicah, je zdaj našla mesto v salonih priznanih izdelovalcev pohištva. Stanovanje je čedalje bolj zavetje, v katerem iščemo mir in udobje, zato je opremljanje z nadihom vintidža, ki odseva tradicijo, s psihološkega vidika popolnoma razumljivo. Medtem ko gre svet vse hitreje naprej in se hitro spreminja, nas notranja oprema, ki spominja na dobre stare čase ali pa iz njih dejansko izvira, pomirja in nam daje občutek varnosti.

Toplina doma je megatrend

Udobje še nikoli ni bilo tako svetovljansko, privlačno in moderno, je pokazal mednarodni pohištveni sejem IMM v Kölnu v začetku leta, strokovnjaki za notranji dizajn pa že nestrpno čakajo na aprilski sejem pohištva v Milanu, ki je nesporno vodilni napovedovalec pohištvenih trendov v svetovnem obsegu. Pričakovati je, da bodo tudi italijanski izdelovalci notranje opreme predstavili megatrend, ki se v različnih oblikah izkazuje že nekaj let in, kot je videti, še ne bo kmalu utonil v pozabo. Toplina doma je na prvem mestu, kako jo doseči, pa je stvar vsakega posameznika. Zato je še naprej aktualno mešanje stilov – retro, rustikalnega, industrijskega in minimalističnega, ter barv in materialov, skupaj s praktičnostjo in ekološkim pristopom pa je interjer odprt za širok razpon ustvarjalnega izražanja.

Nekdaj strogo ali celo sterilno pohištveno oblikovanje je mimo. Sedežne garniture, kavči in naslonjači nimajo več strogih kotov, kot je bilo moderno še nedolgo tega, temveč so zaobljenih oblik, vabljivi in udobni. Njihova gracioznost spominja na retro slog iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko pohištvo še ni bilo tako megalomansko. Tudi pohištvo, ki jih spremlja, je manjših dimenzij; to so denimo omarice ali različne stranske mizice, ki dopolnjujejo skupine udobnih okrasnih blazin in odej. Čiste oblike linearnih elementov z grafičnimi ali arhitekturnimi poudarki mehčajo usnjeni zaključki, ročno izdelani detajli, z blagom prevlečena vratca stenskih elementov, tople barve in pletene teksture ... Najbolj iskani in najdražji so naravni materiali – les, kamen, steklo, baker, medenina, nerjavno jeklo in nesijajne kovine.

Združevanje materialov

Kuhinje so tehnološko vse bolj napredne, kar velja tako za pohištvene elemente kot za aparate. Še vedno prevladuje prosto stoječ kuhinjski otok, ki združuje prostore za pripravo hrane in druženje. Kuhinjski elementi so raznoliki, odprti se združujejo z zaprtimi, nadvse moderni pa so viseči elementi z vratci v barvnem steklu. Ročke se po obdobju odpiranja omaric na dotik vračajo v kuhinjo, pogosto v obliki profilov. Eleganca je združena z industrijskimi in rustikalnimi detajli, k čemur pripomore kombinacija materialov – lesa, kamna, stekla, nerjavnega jekla in kovine, skupaj z novimi materiali, ki posnemajo beton, cement ali baker. Kuhinje so bolj kot kdajkoli del pametnega doma, saj se kuhinjski aparati povezujejo s pametnimi telefoni in tablicami. Tudi vodne armature postajajo pametne ter uravnavajo temperaturo vode ali količino detergenta.

Tekstilni dodatki, dekorativni predmeti in veliko zelenja, ki se z zidov in tal seli v pohištvene elemente, so neizbežen del sodobnega interjerja z letošnjo letnico, ki pripomorejo k prijetnemu vzdušju. Obvezne so mehke volnene okrasne blazine, odeje in preproge, na katerih kraljujejo etno-, geometrijski in abstraktni motivi ter motiv krpanke. O letošnjih najmodernejših barvah smo v tej prilogi že pisali, a naj ponovimo: priljubljeni so vsi odtenki modre, zelena - predvsem olivno zelena in temno rdeča. V interjerju najdemo tudi črno, ki se vrača po dolgih letih prevlade bele, toplo belo, rjavo, temno rjavo in sive nianse, ki jih poživljajo živahne barve za boljše razpoloženje – od rumene in toplo oranžne do svetlo modre in živo rožnate. Slednje najdemo predvsem na pohištvu in dodatkih, ki v dom vnašajo ozračje petdesetih in šestdesetih let.