Sodobne ročno izdelane preproge so na Domotexu, ki vrata zapira danes, vedno v središču pozornosti. Razstavljavci so pokazali nove vzorce in tehnike, kot je na primer večplastni stenski kolaž, v katerem motivi navidezno izstopajo iz starih tapet. Inovativna stenska dekoracija je tudi preproga, ki so jo navdihnile ulične oglasne table – stilizirani posterji so navidezno odtrgani, za njimi pa ostanejo ostanki nalepljenega papirja. Tisti, ki iščejo zavetje v naravi, lahko izberejo preproge z motivi polj in travnikov, ljubitelji urbane džungle pa se lahko »potopijo« v volneno preprogo, ki s tridimenzionalno tehniko izdelave popolnoma posnema predor.

Moderne preproge vštric z novimi orientalskimi

Fotorealizem je na sploh v trendu, kot kaže preproga, ki s teleskopsko natančnostjo prikazuje Lunino površino, ali pa preproge izražajo prepričanja oblikovalcev, na primer opozorilo pred globalnim segrevanjem ali protivojni protest. Z novimi pristopi do tehnik izdelave in motivov moderne ročno izdelane preproge stopajo vštric s klasičnimi orientalskimi, ki se vračajo na modno prizorišče. Ročno tkane, pletene in vezene kreacije so lahkotno pometle s tradicionalno sliko staromodnih »perzijskih« preprog in se prelevile v pripovedovalke zanimivih tekstilnih zgodb za današnji sodoben interjer.

Sodobni materiali in recikliranje

Morda nekoliko podcenjene tekstilne talne obloge odlikujejo novi materiali in načini izdelave. Izbira je resnično ogromna, izdelovalci pa velik poudarek dajejo ponovni uporabi materialov. Na Domotexu je prvič predstavljena talna obloga, narejena samo iz recikliranih plastenk, videti pa je mogoče tudi oblogo iz poliamidne preje iz recikliranih preprog, vrvi in ribiških mrež. Nove talne obloge iz vseh vrst materialov so antibakterijske in izjemno vzdržljive, kar je pomembno zlasti za poslovne prostore, medtem ko za domačo uporabo vzbujajo pozornost plošče organske oblike, ki jih lahko združujemo z barvitimi plutovinastimi trakovi in tako ustvarjamo želene vzorce.

Obloge, ki posnemajo naravne materiale

Zahvaljujoč naprednim tehnikam izdelave se vzdržljive talne obloge praktično ne razlikujejo od materialov, ki so jih navdihnili. Površina vinilnih oblog denimo odlično posnema vzorce in granulacijo naravnega lesa in kamna ter daje popolnoma naraven občutek. Novost so talne plošče iz plute s tankim zgornjim slojem iz naravnega kamna, ki ponujajo sodoben videz in občutek kamnitih talnih oblog, ki pa niso trde in mrzle. Izdelovalci dajejo velik poudarek tudi čim lažjemu polaganju; nekateri ponujajo sistem klik na vseh štirih straneh talnih plošč, tako da jih na podlago ni več treba lepiti. Še en ključni trend je trajnostna naravnanost: številne talne obloge je mogoče reciklirati ali pa so celo narejene iz recikliranih materialov.

Pri parketu prednjači hrast

Na področju parketa in laminatnih talnih oblog je v ospredju hrast, ki je na voljo v najrazličnejših stilnih izvedbah in zaključnih slojih, od naravnih in barvanih do postaranih, ter neomejenih barvnih odtenkih. Pozornost vzbuja organsko ukrivljen parket iz plošč, s katerimi lahko sestavimo privlačne talne vzorce. Med drugimi možnostmi polaganja so PVC-stiki med ploščami, ki ustvarjajo videz ladijskega krova, ter stiki iz aluminija za pridih razkošja. Vsi izdelovalci ne stremijo k videzu naravnega lesa, temveč se najdejo tudi kolekcije visoko sijajnih, digitalno natisnjenih talnih plošč v različnih barvah in dizajnih.