Dom je prostor, kjer se počutimo sproščeno, kjer smo obkroženi z nam dragimi in pravila veljajo le toliko, kot želimo sami. In tako je tudi z vsem, kar nas obkroža, vključno s pohištvom, ki nas spominja na prvo opremljanje, na prve kupljene knjige ali pa spominke s krajev, kjer smo preživeli posebna obdobja. Tudi blazine in odeje lahko nosijo podobne podpise. Zato je za marsikoga sprememba videza doma tudi izziv. Poiskali smo nekaj najnovejših smernic, ki vam jih bomo predstavili, a sledite jim le toliko, kolikor se počutite usklajeni z njimi.

Velike, še večje mize

Sodobni način življenja narekuje tudi postavitev in velikost pohištva. Tako smo središče družabnega življenja in družinskih srečanj, od dela od doma do učenja, preselili iz dnevne sobe in drugih prostorov za jedilno mizo. Te so zato postale večje, prostornejše. Če razporeditev dovoljuje, so dobrodošle mize s šestimi ali celo osmimi stoli. Dnevna soba je tako, čeprav je lahko v istem prostoru s kuhinjo in jedilno mizo, dobila bolj intimni pridih. Med glavne akterje domačega pohištva sodi še kuhinjski otok, ki je sploh v večjih dnevnih prostorih vedno bolj drzen in nepogrešljiv. Sociologi pravijo, da je to posledica dinamike našega življenja. Vse manj časa je za druženje s prijatelji in pogovore z domačimi, zato je prostor, kjer je kuhinja združena z veliko mizo, postal srce doma.

Dela in družabnega življenja skoraj ne moremo več strogo ločiti, zato veliko dela nosimo tudi domov. Delu bivalnega prostora se je s tem posledično priključila tudi novost zadnjega obdobja, delovni kotiček. Ta je lahko popolnoma samostojen, kot samostojna manjša miza s površino za prenosni računalnik in nujne dokumente ali pa je delovna površina integrirana v omaro dnevne sobe. Za ljubitelje starinskih kosov pa priporočamo že izdelane delovne mize.

Les, kamen in steklo

Ljubitelji naravnih materialov bodo tudi letos prišli na svoj račun. Med najbolj zaželenimi sta še vedno masivni les in kamen, vračajo pa se tudi steklene vitrine in okrogla ogledala. Tako se spoštovanje do narave kaže tudi v notranji opremi. Zelene rastline so postale obvezen del dekoracije vsakega stanovanja, če ne celo bivalnega prostora, saj dokazano blagodejno vplivajo na počutje in zdravje. Izbor prepustite strokovnjakom, saj imajo točno določene rastline tudi določeno vlogo. Na primer jasmin zmanjšuje tesnobo in anksioznost, kar vodi do bolj kakovostnega spanja. Zelena rastlina s pomenljivim imenom taščin jezik vpliva na čiščenje zraka v spalnici, saj v nočnem času v prostor oddaja kisik in nase veže ogljikov dioksid. Rastlinje pa se ne pojavlja le v fizični obliki, veliko ga je letos tudi na tapetah, na blazinah in na posteljnini. Modni so še cvetni vzorci, ki tudi na tkaninah lahko delujejo blagodejno.

Kamen se večinoma pojavlja na pultih in na kuhinjskih otokih. Najbolj drzni si omislijo iz kamna tudi dekoracijo ali pa celo mizo. Kamen se lahko kombinira tudi z lesom, saj ta prostoru doda mehkobo in občutek domačnosti. Zlasti masiven les je lep dodatek večjim prostorom z belimi stenami in tako v dom vnese mehko energijo. Za dekoracijo pa so lahko poleg kamina, če ga imate v prostoru, tudi narezana drva, polena, ki jih lično zložimo ob kaminu ali postavimo v močnejšo pleteno košaro.

Tople, a drugačne barve

Med barvami bomo, kot že omenjeno, v trgovinah s pohištvom in na policah z modnimi dodatki v novi sezoni srečali največ pavje modre, žajbljeve zelene, gorčično rumene in barvo terakote. Te se pojavljajo pri oblazinjenem pohištvu, na stenah, v tekstilu in dodatkih za dom. Tudi na kozarcih in vazah. Vmes pa se rada pomeša še medeninasto zlata. S svetlikajočimi se dodatki pa ne gre skopariti niti pri keramiki ali steklu. Samo da se sveti, čeprav so decembrski prazniki že za nami. Kombinacija toplih barv z zlato vnaša v prostor bogastvo in močno energijo bivanja. Torej barve, ki jih ne gre zanemariti, sploh če ste bolj senzibilen tip. Včasih je dovolj le nekaj posebnih dodatkov, da se stanovanje spremeni v dom. Tudi izdelki iz žameta so spet modni. A da ne bo pomote, kombinacija črne in bele ostaja v trendu. Lahko pa se jo kombinira z masivnim pohištvom ali le z barvnim tekstilom. Vse je seveda odvisno od osebnega dojemanja barv in dodatkov. Dom je prostor, ki mora biti ukrojen po meri posameznika, ki tam živi, in ne le po modnih smernicah.

Vzorci, številni vzorci

Pri vzorcih bo v novem letu veljalo: več je, bolje je. Oblikovalci ponujajo kombinacije različnih barv, materialov, geometrijskih vzorcev in rož. Ta del trenda seveda ne bo pogodu ljubiteljem minimalizma. Leto 2020 namreč narekuje kombinacije, na katere morda sploh ne bi pomislili. A dobra plat tega je, da se vam ni treba obremenjevati z barvnimi kombinacijami, z malo občutka za estetiko lahko izživite umetniško svobodo in vnesete pisanega v dom ravno toliko, kot želite. Je pa priporočljivo, da v primeru dodajanja skrajnih kombinacij v vaš prostor začnete z manjšimi kosi, morda s pisanimi okrasnimi blazinami.

Našteli smo glavne smernice notranjega oblikovanja za letošnje leto. Koliko od naštetega je tokrat po vašem okusu, veste sami. Predlagamo le, da si upate biti malo drzni in novo leto začnete morda z detajlom, ki za vas ne bo predrag, a vas bo spominjal, da je dobro včasih stopiti tudi izven okvirjev in pustiti prostor novemu, svežemu. Kdove, morda se vam ob tem rodijo povsem nova doživetja in občutki.