Največji delež vzorcev z ostanki več pesticidov so našli pri jagodah (63 odstotkov), breskvah (53 odstotkov), jabolkih (46 odstotkov) in zeleni solati (36 odstotkov). Vsak osmi zabojček jagod vsebuje celo ostanke več kot šestih pesticidov, so podatke Efse povzeli v mreži PAN Europe, ki se bori proti pesticidom.

Nezaščiteni pred škodljivimi učinki

Delež hrane, v kateri niso našli ostankov pesticidov, se je leta 2013 v primerjavi z letom prej zmanjšal z 59,9 odstotka na 57,6 odstotka. Od leta 2006 se je ta delež v povprečju sicer zviševal, a je leta 2013 spet upadel.

»Opozoriti moramo, da v Evropi ljudje niso zaščiteni pred zdravstvenimi učinki strupenih mešanic pesticidov,« so zapisali v iniciativi in krivdo zvalili na Efso, ker že več let ni predstavila dobrih metod za oceno toksičnosti mešanic pesticidov.

Prehranski standardi potrošnikov ne ščitijo

Trenutni prehranski standardi potrošnikov po njihovem mnenju ne ščitijo pred strupenimi mešanicami in niso varni. »Efsa že več let trdi, da ostanki pesticidov v hrani ne ogrožajo ljudi, vendar je ta trditev napačna in neznanstvena,« so zapisali.