Komu bi najbolj priporočali vgradno omaro za stanovanje?

Vgradno omaro bi priporočila vsakomur, ki potrebuje optimalen izkoristek prostora, ki si želi sestaviti omaro po svojih idejah, in vsem, ki imajo stisko s prostorom in jim klasične (že narejene) omare puščajo preveč praznega, neizkoriščenega prostora.

Katere so prednosti/slabosti vgradne omare v primerjavi s klasičnimi omarami?

Vgradna omara je narejena po meri in je vgrajena v predvideni prostor, vgrajena je brez hrbtišča, stropa in dna. Ker imajo vgradne omare drsna vrata, ne potrebujejo dodatnega prostora pri odpiranju vrat. Razpored notranjosti je poljuben; stranka sama oblikuje notranjo razporeditev glede na svoje potrebe in želje. Enako je tudi z zunanjim videzom. Široka paleta vratnih polnil (iveralov, barvnih stekel, ogledal in možnosti gravur) omogoča veliko barvnih kombinacij.

Na kaj morajo biti kupci pozorni že pred nakupom omar? Katere pogoje mora izpolnjevati prostor, da lahko vgradite omaro?

Načeloma so vsi prostori primerni za vgradne omare. V kolikor se pojavijo kakšne cevi, električne omarice… jih ob vgradnji omare primerno zapremo ali zanje naredimo izrez. Edini pogoj pri mansardnih prostorih je, da so vrata pravokotne oblike in da vodilo poteka po horizontalni liniji. Priporočljivo je tudi, da je omara širša od 120 centimetrov.

Katere dimenzije morajo kupci že predhodno izmeriti?

Za informativni izračun je treba izmeriti širino, višino in globino prostora, namenjenega za omaro. Izmero pri stranki doma ter končno svetovanje opravi naš svetovalec.

Ali so vgradne ali garderobne omare primerne tudi za manjša stanovanja?

Vgradne omare Akron so zelo primerne tudi za manjša stanovanja, kjer je v omaro potrebno pospraviti vse, od garderobe, športnih rekvizitov, tehničnih stvari… Ker je vgradna omara v celoti narejena po meri, se z lahkoto prilagodi potrebam stranke.

Kateri materiali so na voljo ob nakupu vgradnih omar?

Notranjost omare je v osnovi iz iverala bele barve, lahko pa je tudi poljubne dekorativne barve. Polnila vrat zajemajo širok izbor iveralov – od klasičnih z imitacijami drevesnih vrst do reliefnih površin in visokih sijajev. V vrata se lahko vgradijo tudi stekla široke barvne palete ter ogledala (navadna, zatemnjena). Na stekla je mogoče vgravirati tudi različne oblike (krogi, rože, baročni vzorci…), ki dajejo omari prav poseben pečat. Za prehode pa so primerna polprosojna mlečna stekla.

Za katere materiale se kupci najpogosteje odločajo, kateri materiali so danes moderni?

Izbira materija za zunanji videz je v veliki meri odvisna od prostora, kjer bo omara stala. Za temnejše prostore svetujemo svetlejše, svetleče materiale (svetli iverali, ogledala, stekla…), za spalnice pa čim manj svetlečih površin. Ker je vsaka omara narejena individualno, se prilagodimo prostoru in stranki. Običajno je omara največji kos pohištva v prostoru, zato se uporabniki nemalokrat odločijo, da bo karseda neopazna.

Katere dodatke za vgradne omare pri vas priporočate kupcem (svetila, ogledala, predale, police, izvlečne obešalnike...)?

V omaro je mogoče vgraditi predale (navadne, z blažilci), žičnate košare, izvlečne police, potezne obešalnike, nosilce pasov in kravat, notranjo razsvetljavo omare in predalov. Ker se notranja postavitev oblikuje izključno na podlagi potreb stranke, se za posamezno omaro izberejo in priporočijo prej omenjeni dodatki.

Kakšne sisteme drsnih vrat poznamo?

Akronov sistem drsnih vrat je plod lastnega razvoja. Drsna vrata se vozijo po spodnji tirnici in niso viseča, kar omogoča lahek pomik. Skoraj neslišno premikanje vrat zagotavljajo tudi uležajena kolesa. Vodila in ročaji drsnih vrat so aluminijasti s petletno garancijo.

Več o izdelkih in storitvah Akron si lahko ogledate na www.akron.si ali pa se oglasite v razstavnem salonu v Šiški, na Runkovi 2 v Ljubljani.

Odgovore je pripravila Jerneja Videmšek, svetovalka pri Akronu.