Postavitev, velikost in dizajn omar so neizbežne teme pri opremljanju vsakega stanovanjskega okolja. Ker običajno potrebujemo veliko prostora za shranjevanje, zaradi velikosti in prostornine omar, ki niso vedno skladne z velikostjo stanovanja, včasih težko najdemo pravo mesto zanje.

V spalnici ali pa tudi na hodniku

Garderobne omare so najpogosteje postavljene v spalnici (ali garderobi, če si jo prostorsko lahko privoščite), če pa imate večjo predsobo ali hodnik, ste na konju. Če je hodnik dovolj širok, lahko omare postavite po vsej njegovi dolžini, vendar upoštevajte, da mora biti prehod širok vsaj 90 centimetrov (v tesnejših prostorih 80 centimetrov), pred omarami pa ne sme biti ovir, da jih neovirano odpiramo.

Je sploh še vprašanje: klasične ali vgradne?

Klasične omare standardne globine in višine vse pogosteje zamenjujejo vgradne omare, ki imajo več prednosti. Ker so slednje popolnoma prilagojene meram prostora in ga navpično zaprejo od tal do stropa, jih doživljamo kot steno in ne kot ogromen kos pohištva, ki izstopa v prostoru. Ličnice omar v izbranih barvah, materialih (les, steklo, ogledalo) ali vzorcih (tudi fotografski motivi) lahko postanejo osrednja dekoracija interjerja, če se poigramo z dizajnom. Tudi notranjo razporeditev, kot so police, izvlečne police, obešala, predali, načrtujemo po željah in potrebah, s čimer močno izboljšamo izkoriščenost in funkcionalnost omare.

Prilagojene vašim željam in potrebam

Če kupite že narejeno omaro, za prilagoditev svojim garderobnim potrebam nimate veliko možnosti, pri omarah po naročilu pa je izbira notranje ureditve skorajda neomejena. Različni mehanizmi vam omogočijo prost dostop do oblačil in pripomočkov, četudi so shranjeni visoko, na primer z obešalom za oblačila, ki ga lahko izvlečemo. Z izvlečnimi predali in policami popolnoma izkoristimo globino omare, ki lahko meri tudi več kot standardnih 60 centimetrov, vrtljive police pa poskrbijo za izkoriščenost prostora v kotu omare, postavljene v obliki črke L. Glede na garderobne potrebe lahko tudi kombinirate velikost, višino in položaj prostorov za obešanje in zlaganje oblačil – skratka, projektirate si lahko idealno omaro.

Dekoracija vrat, usklajena z drugo opremo

Vrata omar, bodisi kupujete že gotov izdelek bodisi naročite vgradne elemente, prilagodite drugi opremi v prostoru. Najnovejši trendi narekujejo prefinjeno in pomirjujočo dekoracijo ličnic v nežnih in nevtralnih barvah. Takšna rešitev je priporočljiva za spalnice, v katerih želimo z barvo in dizajnom doseči sproščujoče ozračje, za otroško sobo pa raje izberite ličnice v veselih in razigranih barvnih odtenkih. Vrata omar v prehodnih prostorih, kot je hodnik, naj bodo čim bolj nevtralna ali pa ravno nasprotno barvno poudarjena – odvisno od izbranega stila. Ne priporočamo vam kombinirati več kot treh barv ali tekstur materialov, vsaj ena pa naj predstavlja vez z drugimi elementi v prostoru.

Vir: www.interijer.net