Če ste mislili, da vas v klub največjih oboževalcev privede že to, da imate v lasti celotno diskografijo določene skupine, pomislite še enkrat. Nekateri ljubitelji glasbe gredo celo tako daleč, da svoje življenje posvetijo posameznemu glasbeniku, postanejo strokovnjaki za njihovo glasbo, zbiralci vsega, kar je povezano z njim, poleg tega pa svojim oboževanim vzornikom postavijo še muzeje oziroma svetišča.

Slavko Franca obožuje Rolling Stonese

Na seznamu najbolj nenavadnih (na portalu VH1 so sicer uporabili malo bolj grobo besedo »insane« - nor) muzejev in svetišč, posvečenih glasbenikom in skupinam, se je znašel tudi Slavko Franca iz Lucije, ki je del svoje hiše preuredil v muzej, posvečen skupini Rolling Stones. V muzeju si lahko ogledate več kot tisoč različnih spominkov, povezanih s skupino, vključujoč trzalico Keitha Richardsa, ki jo je Slavku med občinstvo v roke vrgel kitarist sam.

Veliko oboževalcev (nekateri so zagotovo prepričani, da »Kralj« še živi) ima tudi Elvis Presley. Pravo svetišče je že njegov dom Graceland, vendarle pa so se mu na različne načine poklonili še številni oboževalci. Američan Paul MacLeod je svojo hišo spremenil v Elvisu posvečen kraj z imenom »Graceland Too«, Danec Henrick Knudsen pa je zgradil repliko Gracelanda, a jo povečal za dvakrat.

Britney Spears je tako priljubljena, da so ji v domačem Kentwoodu posvetili cel predel muzeja. Stalna razstava se osredotoča na njena mlajša leta, na ogled pa so tako družinske fotografije kot tudi replika njene spalnice. Z mesečno naročnino pa si lahko neprestano ogledujete spletni muzej, posvečen Brucu Springsteenu. V njem je okoli 300 različnih spominkov, med drugim tudi na roko napisane pesmi in spričevalo iz prvega razreda.

Partonova z Dollywoodom

»Beatlemanijak« Larry Flynn z Aljaske ima na domu celotno sobo posvečeno Johnu Lennonu, ki je bil po njegovem »vodja enega največjih pop fenomenov«. V svoji zbirki ima med drugim sliko prvega srečanja Paula in Johna, 300 knjig, albume s podpisi vseh štirih Beatlov in še kaj. Dolly Parton pa si je s solastništvom zabaviščnega parka, ki ga je poimenovala Dollywood, muzej postavila kar sama. Na leto na vlakcih smrti, v vodnem parku in na koncertih uživa okoli tri milijone obiskovalcev.