Vrednost franka se je močno okrepila, potem ko je švicarska centralna banka januarja nepričakovano sporočila, da ne bo več branila tečaja franka pri največ 1,20 franka za evro. Ob nizkih obrestnih merah in napovedanem mehčanju monetarne politike s strani Evropske centralne banke (ECB) tako UBS svari pred negativnimi učinki na njeno dobičkonosnost.

Ti dejavniki "bodo ustvarili pritisk na našo dobičkonosnost in, če bodo trajali, na doseganje nekaterih naših ciljev", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozorila banka v Zürichu.

V zadnjem lanskem četrtletju je sicer UBS ustvarila 963 milijonov frankov (1,04 milijarde dolarjev) čistega dobička, potem ko je zaslužek v enakem obdobju lani znašal 917 milijonov frankov. K dobremu rezultatu, ki je bil nad pričakovanji analitikov, je pripomoglo tudi za 493 milijonov frankov davčnih olajšav.

Manjše davčno breme je okrepilo tudi celoletni dobiček, ki se je povečal za 13 odstotkov na 3,6 milijarde frankov.

V zadnjem lanskem četrtletju je banka glede na trimesečje prej beležila boljše rezultate iz poslovanja v enoti investicijskega bančništva, medtem pa je dobiček padel v enotah upravljanja s premoženjem ter poslovanja s poslovnimi in zasebnimi strankami.

Na zaslužek so vplivali tudi pravni stroški. Banka je plačala 774 milijonov frankov kazni zaradi sodelovanja pri prilagajanju deviznih tečajev. Potrdila pa je tudi, da jo ameriške oblasti preiskujejo zaradi domnevne pomoči pri skrivanju premoženja.