Medtem ko se Sergej Racman z bankami pogaja o usodi Koloseja in sanaciji njegovih 25-milijonskih dolgov, se bo moral na sodišču zagovarjati zaradi domnevnih nepravilnosti pri poslih izpred več kot desetletja. Gre za oškodovanje družbe Eurotehna pri preprodaji njenih delnic. Družba je leta 2006 končala v stečaju, kamor naj bi jo med drugim pahnilo izčrpavanje z Racmanom povezanih podjetij. Eurotehna je namreč v letih 2000 in 2001, malo pred začetkom finančnih težav, podjetju PM & A v Racmanovi lasti posodila blizu tri milijone evrov. Racman, ki je bil prvi nadzornik Eurotehne, denarja ni vrnil, ampak ga je pobotal s plačilom, ki bi ga moral sicer dobiti kot izplačilo iz zmanjšanja kapitala.

Izginila dokumentacija

Ovadbo proti odgovornim osebam je kasneje vložil stečajni upravitelj Eurotehne Janez Golob na pobudo upnikov. To je bil tudi edini način, da v stečajno maso povrne povzročeno škodo. Morebitni odškodninski zahtevek je zaradi oddaljenosti poslov zastaral, tako pa je Golob v kazenskem postopku priglasil približno 600.000 evrov visok premoženjskopravni zahtevek. Tudi sicer je imel Golob velike težave z iskanjem dokumentacije. Pred stečajem se je zamenjalo več direktorjev, z zadnjim pa ni uspel opraviti primopredaje. »Nobenega papirja nisem dobil,« je pojasnil Golob, ki je zaradi tega vložil ovadbo.

V postopku, ki se je začel leta 2010, je tožilstvo potrdilo sume kaznivih dejanj, šele letos pa se bo začelo sojenje. Na zatožni klopi se bodo znašli nekdanji direktor Eurotehne Matija Roblek, ki je podpisoval sporne posojilne pogodbe, Racman in tri njegova podjetja. Kaj jim tožilstvo očita, še ni znano. Po dostopnih informacijah pa jih dolži zlorabe položaja, pri katerem naj bi bila pridobljena velika premoženjska korist. Za to je zagrožena kazen do osmih let v zaporu.

Sodnica: Ubogali me boste

Na včerajšnjem predobravnavnem naroku na okrožnem sodišču v Ljubljani nista ne Fekonja ne Racman priznala krivde. Tako se bo v prihodnjih šestih mesecih pričelo sojenje. Začetek obravnave, ki je minila v popisu obdolžencev ter predlaganju prič in dokazov, je popestrila okrožna sodnica Dejana Fekonja. Ta je nejevoljnega Racmana okarala: »Danes boste morali ubogati mene, četudi niste navajeni, da koga ubogate.« Nato je Racman potrdil, da ima stalno prebivališče v Bratislavi na Slovaškem. Zaposlen je v tamkajšnjem podjetju Lindas, kjer dela kot komercialist.

Če so na tožilstvu prepričani, da so Racmanova podjetja Eurotehni predrago prodajala njene lastne delnice, se bo obramba sklicevala na neupoštevanje »skritih« nepremičnin v Srbiji. Eurotehna naj bi namreč imela v Nišu in Beogradu določeno premoženje, ki ga tožilstvo ni upoštevalo. To naj bi potrdili tudi najeti revizorji, kar pa naj bi bilo razbremenilno za Fekonjo in Racmana.