Ustvarjanje atmosfere sobe z barvami

Barve odločilno vplivajo na vzdušje v prostoru. Ker v dnevni sobi preživite ogromno časa, je zelo pomembno, kakšen vpliv imajo barve na vaše počutje. Močne, žive barve, kot sta rdeča in oranžna, bodo sobo napolnile z energijo, kar je idealno, če pogosto prirejate zabave. Če ste bolj družinsko naravnani, si morda želite bolj pomirjujoče barve.

Umirjeno vzdušje lahko dosežete z modrimi in zelenimi odtenki. Vendar pa lahko bledi odtenki modre v sobi, kjer ni dovolj sončne svetlobe, delujejo tudi nekoliko hladno in negostoljubno. V tem primeru je bolje izbrati toplejše turkizne odtenke. Rumena je sicer sončna in energična barva, vendar pa je lahko za dnevno sobo malo premočna, zato z njo poudarite le določene elemente. Beli, nevtralni in kremni odtenki delujejo umirjeno in elegantno.

living_room_light.JPG

Upoštevajte vpliv svetlobe

Svetloba vpliva na videz barv v prostoru. Videz se spreminja glede na pot sonca po nebu in če nebo zakrivajo oblaki, pod umetno lučjo pa so barve ponovno drugačne. Postavitev prostora vpliva na kakovost dnevne svetlobe, ki jo prejme. Sobe, ki gledajo na jug, prejmejo toplejšo svetlobo, zato lahko v njih uporabite hladnejše barve, kot sta modra in bela, a soba vseeno ne bo videti hladna. V sobah, ki gledajo na sever, deluje svetloba bolj hladno, zato uporabite barve, ki dajejo občutek topline, na primer rdečo, rožnato ali oranžno.

Nekatere barve odbijajo svetlobo, medtem ko jo druge vsrkajo. Skrajni sta črna, ki absorbira svetlobo, in bela, ki jo odbija, vmes pa je cela paleta drugih barv, ki svetlobo odbijajo z različno močjo. Če vaša dnevna soba na primer gleda na sever ali pa imate majhna okna, raje ne izberite temnih barv, ki vam bodo vpile še tisto malo svetlobe, kar jo imate. To ne velja le za barve sten. Tudi barva stropa, tal in pohištva vpliva na svetlost sobe z odbijanjem ali absorbiranjem.

blue_living_room_remodel.jpg

Preden se odločite za določeno barvo, lahko preverite, kakšen vpliv ima nanjo svetloba. To storite tako, da z želeno barvo obarvate velik list papirja, ga obesite na steno in opazujete čez dan.

Kako začeti?

Zbirajte vzorce in izrezke dnevnih sob, ki so vam všeč. Ne hitite. Raje uživajte v načrtovanju in se igrajte z različnimi možnostmi. Pri ustvarjanju barvne sheme si lahko pomagate tudi tako, da na karton nalepite slike kosov pohištva, preproge, okenskih okvirjev ter vzorce tkanin ter dodajate različne barve. Tako boste videli, katere barve se najbolje ujemajo z notranjo opremo.

Pri odločitvi za barvo torej upoštevajte njene lastnosti, kako se odzivate nanjo, osvetljenost prostora ter kose pohištva, ki jih že imate. Vedno imejte v mislih, kaj želite z novo barvno shemo sploh doseči. Če je soba pretemna, ji verjetno želite dodati več svetlih barv. Če deluje hladno, ji dodajte tople barve. Če si želite drznejši videz, pa se lahko odločite za nenavadne barvne kombinacije.

Več primerov barvnih kombinacij za dnevno sobo si oglejte v naši fotogaleriji.