Če so v Franciji vajeni, da so polži kralji na krožnikih, pa so na Tajskem zadnje čase izjemno priljubljeni kot lepotilni pripomoček. Polži naj bi namreč s sluzjo gladili obrazne gube in pomladili videz kože, poroča Reuters. Tajska je ena od vodilnih držav na svetu na področju lepotne nege, na voljo pa so različni tretmaji – poleg polžev nekateri vključujejo še ribe.

Mnogi se sprašujejo, ali gre pri uporabi polžev zgolj za novo marketinško zvijačo ali za učinkovit način za regeneracijo kože. Prvi salon, ki ponuja nego kože s polži, sta na severu države v Chiang Maiju odprla Francoza, ki sta sto polžev uvozila iz domovine. V koloniji jih imata sedaj že okoli 30.000, najraje pa se prehranjujejo s korenjem, zeljem in alojo.

Kot bi polži bili njuni otroci

»Za polže skrbimo, kot bi bili najina družina, najini otroci. Saj lahko vidite, kako dobro so videti,« je za britanski portal Guardian povedal eden od lastnikov salona Luc Champeyroux. Priznava, da polže rad tudi jé (a ne svojih »otročičev«), načrtuje tudi razplod za prehranjevanje, trenutno pa se ukvarja z razvojem »popolnega polžjega kaviarja«.

Za 45 minut trajajočo lepotno nego s polži boste v salonu Francozov odšteli okoli 26 evrov, kar ni veliko, saj v tokijskem salonu računajo okoli 180 evrov. Saloni, ki nudijo nege s polži, obstajajo tudi na Kitajskem in v Londonu, francoska dvojica pa bo prihodnji mesec še en salon odprla v Bangkoku.

Že Grki so uporabljali polžjo sluz

Čeprav so lepotilne nege obraza s polži nove, pa preparati, narejeni iz njihove sluzi, segajo vse do antične Grčije, ko je Hipokrat domnevno polže in kislo mleko uporabljal za zdravljenje vnete kože. V modernejših časih pa so Francozi polžjo sluz dodajali različnim kremam in losjonom. Sluz, ki jo polži izločajo v stresnem okolju, naj bi bila polna koristnih hranilnih snovi in antioksidantov, a številni dermatologi opozarjajo, da zaenkrat na tem področju še ni bilo narejenih skoraj nič znanstvenih raziskav.