Ni treba, da bo tvoj izdelek za seboj potegnil pravo revolucijo na področju tehnologije ali načinu življenja uporabnikov. Dovolj je že, da podjetnik razume okus potrošnikov, ki jih želi nagovoriti. Tako bi lahko opisali številne poslovne ideje, ki so požele uspeh v zadnjih letih. Med temi najdemo tudi primere iz Slovenije, kot sta aplikacija Talking Tom ali leseno jajce Zen Egg.

Vendar tudi ta projekta nista odvrgla jedrske bombe nagovarjanja svetovnega spletnega občinstva. To so si drznili avtor spletnih stripov The Oatmeal Matthew Inman ter izdelovalca iger Elan Lee in Shane Small. Slednji so se pri zamisli naslonili na mačke, ki so nesporne kraljice spleta, zamisel pa začinili še s tolikšno količino absurdističnih steroidov, da je štirinožne kosmatince dobesedno razneslo. Tako je nastala nova igra s kartami Eksplodirajoče mucke (Exploding kittens), ki je na Kickstarterju v manj kot enem dnevu že uspela zbrati več kot vrtoglavih 1,5 milijona dolarjev.

Sama igra se v resnici zdi precej preprosta in spominja na nekakšno kombinacijo Enke in Osla, pri čemer igralec, ki iz kupčka povleče eksplodirajočo mucko, ne čaka dovolj dolgo, da lahko karto preda naslednjemu igralcu, temveč eksplodira, razen če mu uspe eksplozijo nemudoma zaustaviti z eno od posebnih kart, ki to omogočajo. Kot pravijo avtorji, se igra tako spremeni v nekakšno rusko ruleto, ki z vsako karto, ki jo potegnemo s kupčka, postane vse bolj napeta, dodaten čar pa ji dodajo še karte, ki vplivajo na potek igre in igralcu omogočajo preskakovanje svoje poteze, kaznovanje drugih igralcev z dodatno potezo in številnimi drugimi kaznimi, ki vam ob pravilni uporabi in sreči omogočijo, da ostanete zadnji preživeli ter s tem zmagovalec.

Avtorji so z igro kart prek Kickstarterja želeli sprva doseči 10 tisoč dolarjev, a so ta cilj dosegli že po 8 minutah. Samo v kratkem času, ki smo ga porabili za pisanje tega članka, pa so zbrali že dodatnih 11 tisoč dolarjev. Sicer velik del uspeha lahko pripišemo priljubljenosti spletnih stripov The Oatmeal in nekaj tudi konceptu igre, a nedvomno gre največ zaslug za tako neverjeten uspeh predvsem imenu igre.