Travis Kalanick je na tiskovni konferenci v Münchnu dejal, da bo v sklopu »novega partnerstva« v evropskih mestih Uber ustvaril 50.000 novih delovnih mest. Hitro rastoče podjetje, ki s pomočjo mobilne aplikacije iz enačbe pri naročanju taksija izloči dispečerska središča, je zadnje mesece sprožilo številne kritike. Podjetju namreč očitajo nelojalnost konkurenci, poleg tega pa ga obtožujejo nezadostnega varnostnega preverjanja tako voznikov kot vozil, poroča britanski portal BBC. Decembra so zaradi domnevnega posilstva stranke Uber prepovedali v indijski prestolnici New Delhi.

Vse več držav bi izgnalo “taksista” Uber

Aplikacija deluje v 250 mestih po svetu

Preprosta aplikacija Uber uporabnikom sicer omogoča, da naročijo prevoz pri voznikih, ki sodelujejo s podjetjem in nimajo in ne potrebujejo dovoljenja za vožnjo taksija. Nad njimi tako tudi ni (zadostnega) nadzora. Uber so zagnali pred štirimi leti, danes pa deluje v okoli 250 mestih po svetu. Vrednost aplikacije naj bi bila ocenjena na okoli 40 milijard evrov.

Začasne odredbe sodišča si je Uber prislužil tudi v Belgiji, Franciji, Španiji, Nemčiji in na Nizozemskem, v Londonu pa so potekali veliki protesti zaposlenih v taksi podjetjih.

Superzastoji zaradi aplikacije Uber

50.000 novih delovnih mest

»Predani smo novim partnerstvom v evropskih mestih, v katerih bomo poskrbeli za inovacije, gospodarsko korist, promovirali pa bomo tudi mesta sama,« je na konferenci povedal prvi mož podjetja. Uber naj bi tako z vladami sodeloval pri novih pravilih za zagotavljanje javne varnosti, je povedal. V podjetju naj bi po njegovih besedah razvijali nova orodja, s katerimi bi poskrbeli za dodatno varnost in s katerimi bi lahko preverjali preteklost zaposlenih. Tako bi tudi izboljšali komunikacijo z lokalnimi oblastmi in policijo.

»Če nam bo leta 2015 uspelo uresničiti ta partnerstva, bomo v EU ustvarili 50.000 novih delovnih mest,« je napovedal.