Letošnje modne preproge ljubijo kontrast, zato so temne, če je oprema svetla, in svetle, če je prostor odet v temne barve. Vzorčaste preproge so spet v trendu – vzorci so abstraktni, vendar majhni, tako da se ponavljajo po vsej površini. Takšne preproge so močan poudarek oziroma osrednja točka v prostoru. Po drugi strani pa gredo trendi v smer bolj minimalističnih preprog, ki se lepo skladajo z interjerjem, a z dodatkom prefinjenega abstraktnega dizajna. Vedno modne so klasične perzijske preproge – pazljivo ročno tkane iz najboljših naravnih materialov in pobarvane z rastlinskimi barvami so sinonim za kakovost. Letos se orientalskemu navdihu pridružuje še afriški dizajn s plemenskimi vzorci.

Kontrastne ali umirjene

Če je pohištvo svetlo, želite pa, da je poudarek na preprogi, položite na tla enobarvno preprogo v kontrastni barvi ali v temnejšem odtenku z zanimivimi okrasnimi elementi. Ko hočete poudariti kavč, omaro, vitrino ali ogledalo na steni, naj bo preproga v preprostem dizajnu in barvnih odtenkih, ki prevladujejo v prostoru. V manjšo sobo položite preprogo v svetlem tonu, ki se sklada z barvo zidov in pohištva, v večjih prostorih pa lahko uporabite več preprog, ki se barvno in slogovno ujemajo med seboj. Dom, urejen v minimalističnem slogu, ne zahteva preprog v vseh prostorih, priporočljivo pa je, da vsaj eno položimo v dnevni sobi, kjer zavzema osrednje mesto in poudarja njeno individualnost.

Pravilne dimenzije

Preproge so kot nalašč za razmejitev prostora in določanje njegove namembnosti. To še posebno velja, če imate veliko dnevno sobo, katere del je tudi jedilnica. Preproga v vsaki od obeh jasno in funkcionalno razmeji prostora ter jima podari poseben značaj. Izberite preprogi enake barve, a v drugačnem tonu, ali enak vzorec, vendar v dveh različnih barvah. Ena najpogostejših napak pri nakupu preprog je, da izberemo takšno nepravilnih dimenzij. Če jo nameravate položiti v dnevni sobi, imate dve možnosti: kupite tako veliko, da bo na njej stalo vse pohištvo v prostoru, ali pa tako majhno, da na njej stojita le klubska mizica ali otoman. Zato najprej dobro izmerite prostor in se šele nato odpravite v trgovino.

Najbolj kakovostne so volnene

Posebno pozornost velja posvetiti kakovosti preprog, ki je v prvi vrsti odvisna od sestave materiala, nato pa še od načina izdelave, vrste in števila vozlov ter obstojnosti barv. Volnene preproge so vsekakor najbolj vzdržljive in kakovostne, vendar ne smejo biti premehke, sicer ne zdržijo dolgo. O kakovosti priča tudi število vozlov – čim več jih je, močnejša in bolj vzdržljiva je preproga. Kakovost barv preverite tako, da si jih ogledate, ko na preprogo pada svetloba; če barva preseva, je obstojna in dobre kakovosti. Preproge s kratkimi vlakni, ki jih lažje vzdržujemo, so primerne za vse prostore, še posebno tiste, kjer veliko hodimo, medtem ko tiste z dolgimi vlakni raje položimo v spalnico.

Vir: priloga Nika