Najnovejši trendi za preproge so razdeljeni v tri osnovne skupine, ki zadovoljijo vse okuse in zahteve pri urejanju interjerja: vrnitev glamurja, enostavnost z rustikalnim šarmom in svež videz sodobnosti.


Vrnitev glamurja

Luksuz, sijaj in drama se vračajo v notranji dizajn, to pa se odraža tudi v novi generaciji preprog. Črna barva zavzema v ponudbi izdelovalcev pomembno mesto, poleg nje pa še mešanica temnih tonov, kot so temno rjava, mistično vijolična, polnočno modra, petrolejsko modra, temno rdeča, bakrena in zlata. Dizajn vzorcev na preprogah in talnih oblogah je bogat z mozaiki in baročnimi cvetnimi motivi z razkošnim okrasjem. Starinski vzorci, ki pogosto prinašajo motive s starih fresk in tapiserij, vzbujajo spomine na daljno preteklost.


Enostavnost z rustikalnim šarmom

V današnjem hitrem svetu, v katerem prevladujejo tehnologije in virtualne izkušnje, je pomembno prepoznati preproste stvari v življenju, ki odkrivajo iskrene in tradicionalne vrednote, kot so toplina, intimnost in izvirnost. Želimo si ustvariti oazo, kjer lahko izkusimo vrnitev k naravi brez stresa sodobnega življenja. Toda narava naj ne bi bila vidna, temveč tudi tipna. Zato je tekstura preprog zelo pomembna. Volna, lan, konoplja in reciklirani materiali podarjajo tkaninam in vozličastim preprogam grobo teksturo. Barve so naravne in tople, prevladujejo zemeljski toni, kot so bež, rjava, oranžna in kremna. Izrazitejše barve kot zelena, turkizna, rdeča in rumena močno spominjajo na etno dizajn.


Sveži videz sodobnega življenja

Beton, jeklo in veliko stekla: moderna arhitektura ljubi igro materialov. Svetlo, lahko in zračno – to je videz sodobnih urbanih prostorov v barvah, ki to niso, kot so bela, svetlo siva, nežni pastelni toni (sivo-metina, nebesno modra in nianse rožnate). Novi trendi združujejo nekaj velikih področij enake barve, ki se neznatno razlikujejo samo po odtenku, s čimer ustvarjajo urbano vzdušje. Drugi pomemben trend je barvni kontrast, ki je dobra alternativa močnim barvam. Grafični in geometrijski vzorci, proge in klasično pletenje so vedno priljubljeni, prav tako pa tudi dizajn, ki vsebuje črke in kaligrafijo.

Nekaj predlogov za izbiro preprog za vaše stanovanje si oglejte v naši fotogaleriji.