Da bodo rastline prezimile brez večjih težav, jim je treba omogočiti osnovne pogoje. Idealna temperatura za vzdrževanje cvetlic in sobnih rastlin je med 15 in 20 stopinj Celzija.

Primerna temperatura in zračna vlaga

Nekaterim rastlinam, kot so oleander, krizantema ali limona, ustrezajo nižje temperature, v povprečju od 4 do 10 stopinj, zato jih lahko postavite na hladnejši hodnik ali v garažo. Kaktuse je treba hraniti v svetlih prostorih poleg okna, medtem ko cvetoče rastline, na primer ciklame ali afriške vijolice, pozimi potrebujejo gnojenje.

Poleg svetlobe rastline potrebujejo tudi določeno zračno vlago, ki jim v domovih, predvsem zaradi ogrevanja, ne ustreza najbolj. Nekatere rastline potrebujejo 40-odstotno vlažnost, druge pa celo večjo. Zato poleg grelnih teles postavite posodo z vodo, da bo zrak primerno vlažen – preveč suh zrak tudi za ljudi ni najboljši.

Zalivajte jih po pameti

Rastline je tudi pozimi treba zalivati. Količina vode je odvisna od vrste in od temperature prostora, v katerem rastlina stoji. Sobne rastline, ki pozimi mirujejo in ne cvetijo, zalivamo manj, cvetoče rastline pa zahtevajo pogostejše zalivanje. Ciklame je na primer treba zalivati vsak drugi dan. Bodite pozorni, da je voda za zalivanje sobne temperature; idealno je, da je postana.

Nekaterim rastlinam v zimskem času prija oroševanje, še posebno praprotim in fikusom benjaminom. Če želite, da bodo rastline lepo rasle, jim odstranjujte suhe liste in uvele poganjke, predvsem pa jih čim bolj oddaljite od grelnih teles.

Vir: www.mojenterijer.rs