Sansevieria (taščin jezik)

Gre za rastlino, ki je neuničljiva. Je zelo lepa in moderna ter odlična za nekoga, ki si želi sodobno, geometrično in skulpturno rastlino, ki je v lončku videti čudovita. Rada ima veliko svetlobe, vendar preživi tudi v temnejšem kotičku stanovanja.

Opozorilo: Rastlina je strupena za mačke, pse in konje.

Dracena marginata

To je precej skulpturna rastlina, ki se dobro prilega v sodobno stanovanjsko okolje. Postavite dve skupaj na okvir kamina ali na mizico ob vhodu. Odlično je videti, če sta v enakih okrasnih lončkih. Dracena potrebuje redno zalivanje, vendar je pozimi ni treba toliko časa zaliti, dokler se zemlja ne izsuši. Idealna lega zanjo je vzhodno okno brez direktnega sonca, da jo ne sežge. Če ste se že naveličali izključno zelenih rastlin, je dracena na voljo v različnih barvnih odtenkih: bakrenem, burgundskem itd.

Opozorilo: Rastlina je strupena za mačke, pse in konje.

Fikus

Fikus, ki je bil v 70. letih značilna rastlina za pisarniške prostore, doživlja pravi preporod. Vse vrste fikusov potrebujejo vlažno okolje in veliko svetlobe. Če so videti nekoliko uveli, strokovnjaki predlagajo, da jih za kak teden postavimo v kopalnico (če ima ta okno), kjer se naužijejo vlage od prhanja.

Opozorilo: Rastlina je strupena za mačke, pse in konje.

Filodendron

Ta rastlina je bila prav tako zelo priljubljena v 70. letih, zato jo nekateri imenujejo tudi retro rastlina. Uspeva lahko zelo dolgo in se seli v svojimi lastniki iz enega stanovanja v drugega. Njeni poganjki zrastejo zelo dolgi in se vzpenjajo po opori. Vsakih nekaj let jo presadite v večji lonček. Pozimi je ni treba veliko zalivati, če pa se izsuši, jo postavite na podstavek s peskom, ki ga zalivate, da ustvarite vlažno okolje.

Opozorilo: Rastlina je strupena za mačke in pse.

Bromelija

Bromelija spada v isto družino rastlin kot ananas. Če jo kupite, ko cveti, morda nikoli več ne bo zacvetela. Cvetovi namreč poženejo le v idealnih okoliščinah s temperaturo nad 20 stopinj Celzija. Toda tudi samo listi so lepi s svojimi odtenki. Rastlina naj bo na svetlem mestu proč od direktne sončne svetlobe; idealna je vzhodna ali severna stran. Zalivamo jo le v tulec v sredini, kjer jo stoječa voda ne poškoduje.

Vir: www.apartmenttherapy.com