Ko naslednjič opazite prazno polico ali neizrabljen prostor v kotu vaše dnevne sobe, razmislite o tem, da tja postavite košato ali zanimivo oblikovano rastlino v posodi. Večje sobne grmovnice in manjša drevesa so odlična rešitev, če želite razdeliti večji prostor ali ga bolj zapolniti z zelenjem.

Sobne rastline kot odlična pregrada prostora

Z rastlinami boste v dom vnesli življenje, živa pregrada pa ne bo tako obremenila prostora, kot bi ga na primer pregradna plošča. Če ste drznejši, postavite posajeno drevo v elegantno okrašeni posodi, ki se stilsko in barvno ujema z notranjo opremo, kar na sredino sobe. Velikost in oblika drevesa bosta prostor povsem spremenila, saj bo postal bolj svež in naraven.

rastlina_v_dizajnu.jpg

Rastline zmehčajo ostre arhitekturne elemente

Naravni materiali dajejo razgibano teksturo, ki jo je tako težko doseči. Če želite omehčati hladne ali stroge strukturne elemente, kot so kamniti zidovi, leseni podporni tramovi ali denimo velika minimalistična okna oziroma vrata, ob steno postavite več podolgovatih posod, v katere ste posadili okrasno travo ali trstičje.

rastlina_v_dizajnu_2.jpg

Višje sobne rastline bodo napolnile kot sobe z življenjem. Zaradi tega jih umestite v tiste kote bivalnih prostorov, kamor se pohištvo zaradi takšnih in drugačnih razlogov ne prilega. Po možnosti rastlino postavite v kot za stol, ki naj bo vsaj meter stran od sten, saj se boste tako izognili prenatrpanemu prostoru.

rastlina_v_dizajnu_3.jpg

Uravnotežite dizajn prostora

Z rastlinami najlažje in najhitreje uravnotežite podobo sobe. Po drugi strani pa napačna rastlina na napačnem mestu deluje ravno nasprotno: premajhna rastlina v preveliki sobi se bo izgubila, medtem ko bo previsoka rastlina s košato krošnjo v premajhni sobi povsem zasenčila opremo sobe in njene oblikovne značilnosti. Pazite, da rastlin ne postavite pred okna ali druge vire naravne svetlobe. Pri izboru rastlin upoštevajte njihovo višino, širino in košatost.

rastlina_v_dizajnu_4.jpg

Posebno pozornost namenite dekoraciji posode

Cvetlično korito oziroma druga posoda, v katero ste posadili izbrane rastline, je prav tako dopolnilo notranji opremi in dizajnu. Posode lahko prebarvate in okrasite sami ali pa kupite posodo, ki oponaša videz kamna ali drugega naravnega materiala. Za bolj industrijski pridih izberite denimo kovinsko cvetlično korito.