V stanovanjih s centralnim ogrevanjem, kjer skoraj ni neogrevanega prostora, je pa veliko naravne svetlobe, bodo lončnice, kot so velikonočni in božični kaktus, ciklama, kamelije in azaleje, odcvetele veliko prej in težje ujele naravni rastni ritem. Precej bolj prilagodljive so denimo ananasovke, božične zvezde in priljubljeni flamingovci, ki jim ustreza višja temperatura. Orhideja se bo v ogrevanem stanovanju prav razcvetela.

Bližina radiatorja ne godi nobeni rastlini

Rastline za normalno rast potrebujejo ustrezne razmere, tudi primerno zračno vlažnost. Ta je v ogrevanih prostorih pogosto dvakrat nižja od tiste, ki bila potrebna za ugodno rast, to pa izčrpa rastlino, ki jo zato pogosteje napadejo pršice in rdeči pajek, hitro pa jim lahko začnejo tudi rumeneti in odpadati listi.

Presajanje in primerna zračna vlažnost

Obstaja kar nekaj načinov, kako rastlinam zagotoviti ustrezno zračno vlažnost. Lahko jih preprosto znosimo na kup, da jih občudujemo »v skupini«, lahko pa jih postavimo tudi v širše podstavke s peskom. Primeren je tudi glinopor, v katerega nalijemo vodo, pazimo le, da lonček ne stoji v njej. Liste lončnic lahko tudi pogosteje pršimo z vodo. Predvsem pa moramo imeti lončnice radi tudi, ko odcvetijo. Čeprav tedaj niso več najlepše, potrebujejo nego in pozornost, da se obdržijo tudi za naslednjo sezono, ko bodo ponovno zacvetele v vsej svoji lepoti.

Izbira substrata

Pregovor pravi, da prazna vreča ne stoji pokonci, in tudi rastline za svojo rast potrebujejo kakovostno prst. To še zlasti velja za sezonske lončnice, ki jih na veliko prodajajo v nespecializiranih trgovinah. Te lončnice so najpogosteje posejane v lahek substrat na osnovi šote, ki je skoraj brez hranilnih snovi, zato jih moramo ob zalivanju ves čas dognojevati. Pomembno je, da to počnemo tudi med mirovanjem, ko se zalivanje sicer odsvetuje. Če nam odcvetela lončnica priraste k srcu, jo po cvetenju presadimo v mešanico namenskega substrata in običajne vrtne zemlje, ki zadržuje rastlinska hranila. Poleg potrebnih hranil ji bomo tako zagotovili tudi ustrezno vlago.

Ciklama cveti od septembra do marca

Ciklami škodita centralna kurjava in suh zrak. Cvetovi hitro odcvetijo, opazne pa so tudi spremembe na listih, ki začnejo rumeneti. Lončnicam ustreza svetel prostor s temperaturo približno 10 stopinj Celzija, zalivamo pa jih ob robu lončka, da ne povzročimo nastanek plesni. Odcvetelih cvetov in odmrlih listov ne režemo, ampak jih v smeri urnega kazalca izpulimo. Avgusta lončnice presadimo v mešanico substrata za okrasne rastline in igličevke ali listovke (namesto tega lahko uporabimo substrat za rododendrone) v nekoliko večji lonček. Gomoljček naj bo le do polovice v zemlji. Ko se vraste, začnemo tedensko dognojevati z gnojilom za cvetoče rastline, ko jo jeseni prenesemo v hišo, pa dvakrat na mesec.

Azalejo zalivamo z mehko vodo

Azalejo moramo redno zalivati z mehko vodo, da se nikoli ne presuši, rastlino pa lahko ob toplih dneh pršimo z na sobno temperaturo ogreto mehko vodo. Da se ognemo sivi plesni, pršimo podnevi. Sproti trgamo odcvetele cvetove, da ne gnijejo na njej. Ob koncu cvetenje azalejo presadimo v nekoliko večji lonček, izberemo primeren substrat in začnemo dognojevati s tekočim gnojilom (brez kalcija) za cvetoče lončnice. Nekaj dolgo delujočega gnojila lahko dodamo že substratu.

Cvetoče sorodnice trobentic

Primula, sorodnica naših trobentic, nam bo dlje cvetela, če ji bomo pripravili hladnejše razmere. To pomeni, da jo lahko hranimo tudi na okenski polici, če so zunanje temperature nad ničlo. Če se na lončnico navežemo, jo po cvetenju dvakrat na mesec zalijemo z običajnim gnojilom za cvetoče sobne rastline in jo, ko mine nevarnost pozebe, presadimo na vrt. V zaprtem prostoru sta največja sovražnika primule previsoka temperatura v kombinaciji s suhim zrakom in suh substrat. Vlaga je namreč idealno okolje za napad pršic in resokrilca. Kako opazimo nepovabljene goste? Izsesani listi postanejo sivkasti, resokrilci pa povzročajo razbarvana mesta v cvetu.