Medtem ko se tako podjetje Seaway Design kot z njim povezano podjetje Seaway Yachts spopadata s finančnimi težavami, zaposleni pa trepetajo pred negotovo prihodnostjo, sta brata Japec in Jernej Jakopin že poskrbela za svoj boljši jutri. Novembra lani sta namreč ustanovila družbo J&J Jakopin, ki se je kmalu nato preimenovala v J&J Design.

Ta bo po pojasnilih Japca Jakopina s Seawayem sodelovala pri načrtovanju novih plovil. Ali bodo razvijali plovila tudi za druge družbe, Jakopin še ne ve. Novi direktor obeh Seawayev Bogdan Topič je dejal, da bosta Jakopina na podlagi pogodbe pri razvoju novih plovil še naprej sodelovala s Seawayem, kjer sta bila v preteklosti pomemben člen. Pri tem je poudaril, da lastnika blagovne znamke Seaway nista Jakopina, temveč je to istoimenska družba. Z Jakopinoma so v Seawayu pogodbo o sodelovanju sklenili tudi zato, ker so to zahtevali pri nemškem proizvajalcu plovil Bavaria, s katerim so v Seawayu oktobra sklenili desetmilijonsko pogodbo o triletnem sodelovanju pri razvoju plovil. V zadnjem času je več uglednih svetovnih proizvajalcev plovil ukinilo razvojne oddelke. Nazadnje ga je decembra lani razpustil še Sunseeker.

Novo družbo, ki so jo poimenovali Seaway SH59, so konec lanskega leta ustanovili tudi v Seawayu Designu. V njej bodo izdelovali večje jadrnice pod blagovno znamko Shipman. Kot je pojasnil Topič, so novo družbo ustanovili na podlagi dogovora z bankami upnicami in s ciljem, da se stroški za izdelavo posameznih vrst plovil ločijo. Poleg tega nameravajo ustanoviti še eno družbo za izdelavo plovila, vrednega okoli pet milijonov evrov. Naročilo zanj so v Seawayu prejeli pred kratkim, ker še ne vedo, ali bodo naročilo zaradi finančnih težav v družbi lahko izpolnili, pa ga še niso potrdili.

Predvidoma ta mesec se bodo banke odločile, ali bodo oba Seawaya reševale s pretvorbo terjatev v kapital družbe. Finančne obveznosti obeh družb znašajo okrog 15 milijonov evrov. Skupina Seaway je leta 2013 dosegla le skupaj 12,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 15,5 milijona evrov manj kot leto pred tem. Konsolidirana izguba je znašala skoraj devet milijonov evrov. To je 6,7 milijona evrov več kot leta 2012. Za uspešno sanacijo bo morala Seawayu Yachts rok za dokončanje projekta v Puconcih, ki se je iztekel konec lanskega leta, podaljšati tudi država, saj je Seaway gradnjo nove tovarne za kompozitne materiale sofinanciral z 11 milijoni evrov evropskih sredstev.