Led na površju ribnika ali fontane lahko ob krčenju in razširjanju uniči beton ali drug material, iz katerega je vodni vir izdelan, kar povzroči drago in pogosto nepopravljivo škodo. Če v ribniku nimate rib, čez zimo odstranite električno vodno črpalko, da preprečite večjo škodo. Črpalko očistite, se prepričajte, da še vedno deluje, in jo shranite na varno mesto do pomladi.

Zvijača s teniško žogico

Če želite preprečiti zamrznitev ribnika med blagimi zmrzalmi, vanj vrzite staro teniško žogico. Gibanje žogice bo namreč upočasnilo nastajanje ledu na vodni površini. Če ribnik vseeno zamrzne, preprosto odstranite žogico in v trenutku ustvarite luknjo za dovod kisika rastlinam in ribam.

Uporabite prekrivno folijo

Za manjše ribnike, fontane in druge vodne okrasne elemente lahko uporabite tudi prekrivno folijo ali plastično embalažo z zračnimi mehurčki oziroma takšno iz polistirena. Če imajo otroci dostop do vrta, poskrbite, da je zaščita nameščena pravilno in stabilno, otrokom pa ne dovolite, da se igrajo v bližini brez nadzora. Prav tako nikoli ne poskušajte zlomiti ledu z razbijanjem, saj lahko ubijete ribe, vibracije pa poškodujejo tudi robove ribnika. Led lahko stalite na preprostejši način: zavrite lonec vode in jo zlijte na zaledenelo površje – led se bo počasi stopil.

Vodni viri s tekočo vodo

Fontane in drugi tekoči vodni viri na vrtu prav tako zahtevajo posebno pozornost in skrb v mrzlih mesecih. Tudi tekoča voda lahko čez noč zamrzne in poškoduje cevi, ki lahko počijo. Zaradi tega odstranite električno vodno črpalko in pred mrazom v celoti odplaknite vodo. Fontano ali drug vodni element pustite prazen, dokler ne nastopijo toplejši dnevi in pozeba mine.

Druga škoda, ki jo povzroči voda

Voda pa lahko poškoduje tudi druge vrtne elemente, na primer kamnita ali betonska cvetlična korita, okrasne kipe in vrtne palčke. Voda prodre v površino in ko zamrzne, poveča morebitne razpoke, zaradi česar pride do hitrejšega uničenja. Ranljive cvetlične lončke zato ovijte v plast iz tkanine ali plastične embalaže, manjše vrtne predmete, kot so vrtni palčki in podobno, pa do pomladi shranite v garaži ali drugem zaprtem in suhem prostoru.