Ribnik naj diha tudi pod ledom: dokler še ni zamrznil, na sredino položite stiropor, skozi katerega ste napeljali cev. Stiropor pritrdite z vrvicami, da ostane na sredini ribnika. To je nujno, ker se pozimi v ribniku zaradi gnitja ter drugih organskih procesov nabira plin amonijak. Večja količina tega smrtonosnega plina lahko pomori vaše vodne prijateljčke. Oddušek iz kosa stiropora ter cevi omogoči, da se nastali plini lahko odvajajo iz ribnika.

Kako ravnati s filtrirnimi napravami

ribnik2.jpg

Če je podvodna črpalka na manjši globini, kjer jo lahko doseže led, jo čez zimo shranite na toplo. Ravno tako naredite tudi v primeru, če je globina ustrezna, vendar črpalka ne prenese zelo nizkih temperatur vode (kakšno stopinjo nad ničlo). Podatek, ali je črpalka prezimna ali ne in druge pomembne informacije boste našli v navodilih za uporabo.

Vsebino biomehanskega filtra (predvsem filtrirne pene) po navadi očistimo in shranimo čez zimo. Spomladi bo minilo od 2 do 4 tedne, da se bodo v penah zaredile pozitivne bakterije, ki bodo biološki filter sploh naredile 'biološkega', vendar je voda spomladi še zelo hladna in ribe ter drugi prebivalci še niso tako aktivni, da bi izločali preveč odpadkov.

Ribnik in ribe naj počivajo

ribnik1.jpg

Nekateri naprave pustijo delovati čez vso zimo, vendar je priporočljivo, da ribnik pozimi počiva. Temperatura vode v globini en meter in več ima konstantno 4 stopinje Celzija, kar omogoča ribam, da ne zmrznejo. Če pustite ribnik obratovati tudi čez zimo, bo črpalka toplejšo vodo iz globine črpala na hladno površje, kar pa vašim vodnim prebivalcem ne bo preveč všeč. Dopustite torej ribniku zimski počitek.

Ribe potrebujejo za življenje vedno manj hrane in energije, saj pod ledom živijo le z desetino energije. Temu primerno jih vedno manj hranimo. Ko pa padejo temperature pod ničlo, hranjenje prekinemo. Če je ribnik primerne globine (vsaj 80 centimetrov) lahko pustimo ribe v ribniku in zanje do pomladi, posebno če smo poskrbeli za odvod plinov, ni treba skrbeti.

Ledu na ribniku ne razbijamo

Če se na ribniku naredi led, ga nikakor ne smemo razbijati, tudi zaradi hranjenja rib ne. Tako pod led spustimo kisik, ki zažene nitrifikacijski postopek, s čimer lahko kasneje, ko luknja v ledu zopet zamrzne, zadušimo vse ribe, saj plini nimajo izhoda. Če ribe hranimo vseeno hranimo (vendar pod ledom zagotovo ne bodo jedle), hrana ostane in razpade, kar jih še dodatno zaduši.