Za začetek je dobro vedeti, katere rastline in kdaj potrebujejo redno zaščito pred zmrzaljo, saj so nekatere občutljivejše od drugih. Vsekakor bi morali poskrbeti za tropske rastline, zelenjavo in sadne rastline, lončnice, aktivno cvetoče rastline in iglavce. Rastline so bolj ranljive ponoči, ko temperature padejo in ko je v zraku vlaga. Zato je priporočljivo, da rastline zaščitite pred mrazom zvečer, tik pred mrakom, medtem ko jih čez dan pustite odkrite.

Časopis ali tkanina?

Rastline lahko prekrijete ali ovijete v star časopisni papir. Časopis je zračen, lahek in daje ravno pravšnjo zaščito pred mrazom, zaradi česar ga izkoristite za prekritje rastlin ali izolacijo tal okoli njih. Za obtežitev časopisa uporabite težke kamne. Namesto časopisa izberite staro tkanino - bodisi raztrgano rjuho, tanko in lahko brisačo, staro srajco ali druge tekstilne ostanke, ki jih najdete doma. Izognite se težjim in gostejšim tkaninam, saj se lahko povesijo in poškodujejo zaščiteno rastlino.

Pletene košare za manjše rastline

Večje košare iz pletenega vrbovega protja ali drugih trdih materialov so prav tako odličen izolator manjših rastlinskih vrst. Preprosto obrnite košaro na glavo, jo poveznite čez sadiko in že ste ustvarili primerno zaščito pred vetrom in mrazom.

Obešalniki, ki jih upognemo v lok

Obešalnike za oblačila lahko upognete, jih delno zapičite v tla in uporabite kot ogrodje oziroma podporo, čez katero dodate zaščitno tkanino ali časopis. Upognite dva obešalnika na enak način in ju vstavite v tla, tako da nastane na vrhu rastline lok.

Vrtni stoli kot podpora za zaščito

Če vam primanjkuje časa, lahko izkoristite tudi vrtni stol, ki ga postavite čez rastlino, saj vam bo služil kot podpora za težko zaščitno odejo ali platno. Tako boste lahko rastline zaščitili tudi s težjo in gostejšo tkanino, ki jo enostavno položite čez stol.

Plastenka z odrezanim vrhom ali brez zamaška

S škarjami odrežite vrh prazne dvo- ali večlitrske plastenke in jo poveznite čez vrh majhne rastline ali sadike. Namesto tega lahko odstranite zamašek, saj je najpomembnejše, da omogočite dovod zraka do spodaj ujetih sadik. Sicer pa vam svetujemo, da se raje izogibate uporabi plastičnih materialov za prekrivanje ali ovijanje rastlin. Plastika ni zračen material, ampak lahko zadrži vlago, s čimer poveča tveganje za poškodbe rastlin.