Neopazen, a smrtonosen

Ogljikov monoksid ali CO je plin brez barve, vonja ali okusa. Nastane pri nepopolnem izgorevanju goriv, kot so premog, les, oglje, olje, kerozin, propan in zemeljski plin. Ko vdihnemo CO, vstopi v kri in se spoji s hemoglobinom, ki prenaša kisik. S spojitvijo se zmanjša sposobnost hemoglobina za prenašanje kisika po telesu do vitalnih organov, kot so možgani in srce.

Nizke ravni ogljikovega monoksida povzročijo glavobole, plitvo dihanje in slabost. Srednje ravni CO imajo za posledico hude glavobole, omotico, slabost in nezavest. V bivalnih prostorih, kjer se CO nabira počasi, lahko te znake zlahka zamešamo s simptomi prehlada ali zastrupitve s hrano. Pri visokih ravneh ogljikovega monoksida so posledice že zelo resne – duševna zmedenost, bruhanje, nesposobnost nadziranja mišic, izguba zavesti in smrt. Zastrupitev s tem plinom je posebno nevarna za otroke, nosečnice, starejše in ljudi z boleznimi srca in pljuč.

Kako preprečiti zastrupitev?

Preverite, da so vse naprave nameščene in uporabljane v skladu s proizvajalčevimi navodili in lokalnimi napotki za gradnjo. Grelne naprave naj redno pregleduje in servisira pooblaščeni strokovnjak. Tudi dimnike in prezračevalne cevi je treba pregledovati, če so se v njih pojavile zapore ali korozija.

Nikoli ne uporabljajte prenosnega generatorja ali druge naprave na bencin v bližini zaprtega prostora ali v zaprtem prostoru, vključno s hišo in garažo. Kljub odprtim oknom in vratom se v teh prostorih CO hitro ujame in nakopiči do smrtonosne stopnje. Prenosne generatorje je treba namestiti najmanj pet metrov od bivališča.

V notranjih prostorih ne uporabljajte prenosne opreme za kampiranje, ki deluje na gorivo. Ne uporabljajte je niti v šotoru, garaži ali avtomobilu, razen v primeru, ko je izrecno namenjena za uporabo v zaprtih prostorih. V prostorih, kjer osebe spijo, ne uporabljajte naprav na gorivo, ki nimajo odzračevanja.

Nekaj preventivnih napotkov

V notranjih prostorih, garaži ali šotoru ne kurite z ogljem. V garaži naj ne bo motor avtomobila nikoli prižgan dlje časa. Tudi če so garažna vrata odprta, se lahko plin nakopiči v drugih prostorih. Za ogrevanje prostorov ne uporabljajte naprav na plin, kot so pečice in sušilniki za perilo. Dna peči na zemeljski plin ali propan ne prekrivajte z aluminijasto folijo. Folija zaustavlja pretok zraka, zaradi česar lahko nastaja ogljikov monoksid. Med obnavljanjem stanovanja ali hiše preverite, da zračniki in dimniki niso zamašeni z gradbenimi odpadki ali drugimi ovirami.

Opremite se z alarmno napravo za zaznavanje ogljikovega monoksida. Namestite senzorje za CO na hodnikih v bližini spalnih prostorov in preverite, da alarmi niso zakriti z zavesami ali pohištvom. Kljub temu bodite še vedno pazljivi pri uporabi naprav in generatorjev, ki bi lahko proizvajali CO, ter redno menjajte baterije javljalnikov.

Če sumite, da ste zastrupljeni z ogljikovim monoksidom, se takoj odpravite na prosto, na svež zrak. Pokličite gasilce in zdravnika, da vas pregleda. Takojšnja medicinska pomoč je nujna. Ogljikov monoksid je tihi ubijalec. Preventivni ukrepi in zavedanje, kakšni so simptomi zastrupitve, vam lahko rešijo življenje.