Dihalni aparati del osnovne opreme

Ali bo tudi prišlo do zastrupitve, je v veliki meri odvisno od koncentracije ogljikovega monoksida v prostoru, in kadar je koncentracija visoka, lahko do zastrupitve pride zelo hitro. Prav zato so gasilci opremljeni tudi s posebnimi dihalnimi aparati, nekako podobno kot potapljači, saj ob vsaki intervenciji zaradi požara obstaja tudi sum, da so prisotni plini. Te aparate imajo na voljo ob vsakem požaru in jih uporabijo vedno, ko morajo vstopiti v takšen prostor, tako da dihalne aparature že nekaj časa sodijo praktično med osnovno zaščitno opremo gasilcev, pojasnjuje namestnik poveljnika Gasilske brigade Ljubljana.

Ogljikov monoksid sicer nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv ali premoga, zaradi svoje "nevidnosti", saj ga naša čutila ne morejo zaznati, pa je znan tudi pod imenom tihi morilec. Zaradi zastrupitve z njim vsako leto v Sloveniji umre okoli deset ljudi, veliko je tudi hudih zastrupitev s tem plinom, nam je včeraj pojasnil dr. Miran Brvar iz centra za zastrupitve v ljubljanskem kliničnem centru in dodal, da so samo v zadnjem tednu pri njih zdravili vsaj devet primerov zastrupitve.

Znamenja zastrupitve z ogljikovim monoksidom so običajno precej podobna znakom viroz, saj jo spremljajo glavobol, oslabelost, omotica, slabost in bruhanje ter na koncu še izguba zavesti. Ob takšnih znakih je treba po Brvarjevih besedah takoj odpreti okna in vrata ter oditi na svež zrak, nato pa čim prej poklicati reševalce. Daljša izpostavljenost ogljikovemu monoksidu se namreč lahko konča s smrtjo, tudi če zastrupljena oseba preživi, pa jo lahko doletijo trajne okvare možganov.

Ponekod v ZDA detektorji obvezni

Zastrupitvam z ogljikovim monoksidom se lahko izognemo tako, da redno vzdržujemo in servisiramo kurilne naprave, pomembna je tudi skrb za dimnike, če se znamenja zastrupitve pojavljajo pri več članih družine, pa je treba vse skupaj takoj preveriti prek servisne službe. Verjetno najboljši način, da se zaščitimo pred tihim morilcem, je namestitev detektorja ogljikovega monoksida v stanovanju, poudarja Brvar, saj bi na ta način preprečili mnoge nesmiselne smrti. Ta alarmna naprava s piskanjem pravočasno opozori stanovalce na prisotnost ogljikovega monoksida in marsikje v tujini je njena uporaba že nekaj običajnega. V nekaterih zveznih državah v ZDA je denimo celo z zakonom določeno, da morajo imeti vse novogradnje vgrajene tudi takšne detektorje.

                                      

 

Detektor za ogljikov monoksid, ki stane nekaj deset evrov, prepreči tragedijo.

Uporabo detektorjev oziroma senzorjev močno podpira tudi Jože Ložnar Kranjc, ki si želi, da bi ljudje pogosteje uporabljali tudi javljalnike požarov. "Pri nas bi morali uporabo teh detektorjev bolj propagirati oziroma obveščati ljudi, da obstaja ta možnost, saj večina tega niti ne pozna. V vseh letih, kar delam kot gasilec, in tega je že kakšnih 25 let, sem pri nas vsaj v zasebnih stanovanjih ali hišah le nekajkrat videl javljalnik požarov, medtem ko detektorja sploh še nisem videl," dejansko stanje opisuje Ložnar Kranjc. Brvar pa dodaja, da ljudje verjetno še vedno preveč razmišljajo o tem, kako se njim kaj takšnega ne more zgoditi. "Že nekaj let imamo vsako zimo tudi akcijo, v okviru katere javno opozorimo na te nevarnosti, vendar je odziv premajhen. Pomembno pa bi bilo, da bi ljudje resno razmislili o uporabi tovrstnih naprav, ki stanejo nekaj deset evrov, saj lahko precej prispevajo k njihovi varnosti," še opozarja dr. Miran Brvar.