V zadnjih letih je v Sloveniji zamenjalo stavbno pohištvo več kot 50 odstotkov gospodinjstev, med njimi so zagotovo tudi številni lastniki kurilnih naprav v bivalnih prostorih, ki črpajo zrak iz okolice. In ravno v takih primerih se lahko pojavi ogljikov monoksid (CO), nevidni plin, ki je lahko smrtonosen.

Kje se lahko CO pojavi

Poglejmo najprej, kje se ogljikov monoksid (CO) sploh lahko pojavi. Najnevarnejša so hermetično zaprta stanovanja s kurilnimi napravami, ki črpajo svež zrak iz prostora. Največkrat so to plinske peči na atmosferski vlek (prepoznate jih po tem, da vidite v peči ogenj), enako velja za peči na kurilno olje in tudi drva. Potem pa je v tej smrtni kombinaciji navadno udeležen še ventilator v kopalnici ali napi, ki v stanovanju povzroči podtlak. Zaradi hermetično zaprtega stanovanja začne kurilni napravi zmanjkovati kisika, pride do slabega in nepopolnega izgorevanja in pojavi se CO, zaradi podtlaka v prostoru pa začne ta smrtno nevarni plin, ki ga ne vidite in ne občutite, uhajati v prostor. Popolnoma enako nevarne kot plinske peči (pri zrakotesnih oknih) so tudi oljne in peči na drva. Presežek CO se lahko pojavi tudi v stanovanju, kjer veliko ljudi kadi, prav tako so izjemno nevarni izpušni plini iz različnih motorjev (ti lahko pridejo celo iz garaže) ali plini, ki uhajajo skozi netesni dimnik, nastali pa so v spodnjem stanovanju.

pecka_notranja.jpg

Pozorni pri pečeh na drva

Morda so celo bolj kot plinske peči nevarne peči na drva. Plinske, proizvedene po letu 1990, imajo posebne senzorje CO, ki bi morali izklopiti peč. Zadnja leta so vse bolj priljubljeni tudi neodvisni senzorji ogljikovega monoksida (CO), ki detektirajo ta plin. To so sicer koristne naprave, vedeti pa morate, da so predvsem kontrolne in informativne (razen specialno umerjenih) ter opozorilne. V primeru detektiranja presežka CO ni dovolj le prezračiti stanovanje, ampak morate takoj odpreti vsa okna, prekiniti vsa kurjenja v prostoru (če gre za peč na drva, jo pustite, da pogorijo drva – ob odprtih oknih) ter takoj poklicati strokovnjake, ki morajo ugotoviti in odpraviti napako. Nikoli pa ne pozabite: peči na atmosferski vlek morajo imeti vedno neodvisen dotok svežega zraka, najbolje po zračnem kanalu.

207d_obrezan.jpg