Zapisano na papirju morda res drži, v praksi na Jezerskem pa je malo drugače. Alpetour je edini, ki skrbi, da lahko gredo delavci na delo in starejši občani k zdravniku z javnim prevozom. Drugih prevoznikov to niti ne zanima. Računsko sodišče je še ugotovilo, da so na Jezerskem preveč po domače delili sredstva društvom brez javnega razpisa. In tako je Klub mladih za športne igre prejel »celih« 100 evrov, največ pa Turistično društvo Jezersko za promocijo, in sicer 2500 evrov. »Napake so se zgodile pred mojim prihodom in so bile odpravljene, prevoz šolskih otrok pa res zasluži poseben komentar. Ugotovitvam računskega sodišča glede postopkov ne moremo ugovarjati, res pa je, da so dejanske okoliščine pač naša danost,« trdi novi župan Jure Rebolj.

Majhni in veliki

Občina Jezersko ima letno okoli milijon evrov občinskega proračuna. Župan je za mnoge zadeve tudi občinska uprava v eni osebi, za bolj zahtevne naloge (tudi javni razpisi) pa poiščejo zunanje izvajalce. Podjetje Altus consulting iz Ljubljane nastopa na Jezerskem v več vlogah – je lastnik propadajočega objekta hotela Kazina sredi kraja in občini dolga leta pomaga pri omenjenih nalogah. Še več: v desetih letih so od Občine Jezersko prejeli 270.000 evrov. Po podatkih Supervizorja Altus consulting največ prihodkov iz javnega sektorja dobi prav od Občine Jezersko. »Pri izboru prevoznika nismo bili mi tisti, ki smo določili način, ki je za računsko sodišče nepravilen. Delali smo po navodilih občine in zakonito. Res pa je, da se lahko morda na ta račun pozornost zaradi drugih občinskih napak preusmeri na naše podjetje kot krivca izven občine,« nam je pojasnil Tomaž Mikolič, direktor podjetja.

Toda Altus consulting je ob obilici poslov z občino (zadnji je bil zaključen letos) dvigal tlak dosedanjima županoma Milanu Kocjanu in Juretu Markiču. Po tem, ko je kupil hotel Kazino, se leta ni zgodilo nič. »Zagotovo je objekt v samem središču kraja problem in kot župan sem jih opozoril na padajočo opeko s strehe, kar je nevarno. To so uredili,« pravi novi župan Rebolj, občina pa je podjetje že prej pozivala, naj sramoto sredi kraja končno uredi skladno z načrti in tudi obljubami. Nekoč elitni hotel na Jezerskem je danes povsem propadla stavba, direktor Altusa pa nam je včeraj zagotovil, da so »v začetku tedna vložili zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja za odstranitev«. Hotel je zaprt 20 let, Altus consulting je lastnik deset let, leta 2012 pa so za javnost povedali, da se bodo rušenja lotili čim prej, potem pa bo nastal hotel s 70 posteljami in štirimi zvezdicami kakovosti.