Sezona hitrih disciplin se je za slovensko alpsko smučanje začela sanjsko. Govor je o ženski konkurenci, medtem ko se v moški nadaljuje beda. Tina Maze je na prvem smuku sezone prepričljivo dosegla zmago svetovnega pokala, tako da bo na današnji tekmi nosila rdečo majico vodilne v seštevku svetovnega pokala v najhitrejši disciplini, poleg tega pa je prevzela še vodstvo v skupnem seštevku. Črnjanka je najbližjo zasledovalko Anno Fenninger ugnala z debelimi 45 stotinkami prednosti, na tretje mesto pa se je uvrstila Tina Weirather iz Liechtensteina. Lindsey Vonn je ob vrnitvi na bele strmine zasedla osmo mesto, Američanke pa lep ekipni uspeh, saj so se kar štiri uvrstile med najboljšo deseterico.

»Bravo, Vianello!« je ob prihodu na cilj glasno zakričala Tina Maze. Besede so bile namenjene serviserju Andrei Vianellu, ki je našel zmagovito formulo priprave smuči, s katerimi je bila Tina Maze že najboljša na drugem treningu. Samozavest s treningov se je izkazala za ključno, saj je bila včeraj v Lake Louise slaba vidljivost, tako da so lahko progo napadle zgolj smučarke, ki so maksimalno zaupale svojim sposobnostim in materialu. Poleg Tine Maze je sanjski debi v hitrih disciplinah dosegel tudi novi trener Valerio Ghirardi, ki je s Tino Maze na peti tekmi sezone slavil drugo zmago, skupno že 25. v karieri. Točke svetovnega pokala je z 20. mestom osvojila Ilka Štuhec (+1,67), Vanja Brodnik 49., + 3,90) in Maruša Ferk (41., + 3,00) pa sta bili na svojih uvodnih preizkušnjah sezone prepočasni.

Četverica Slovencev je v Beaver Creeku, kjer bo čez slaba dva meseca potekalo svetovno prvenstvo, znova ostala brez točk svetovnega pokala. Slovenci so nadaljevali s katastrofalnim nizom. Od osmih severnoameriških nastopov je najboljšo smukaško uvrstitev včeraj dosegel Klemen Kosi, ki je bil 37 (+2,32). Andrej Šporn je bil 51. (+3,70, prehitel je pet tekmecev), Martin Čater je na svojem debiju na progi Ptic roparic grdo padel, Rok Perko pa je odstopil po 50 sekundah, potem ko je bil na prvem vmesnem času celo 37 stotink hitrejši od kasnejšega zmagovalca.

Najhitrejši je bil vnovič Kjetil Jansrud, ki je po dveh zmagah dobil tretjo preizkušnjo v hitrih disciplinah zapored. Norvežani pa so vštevši slalomsko zmago Henrika Kristoffersena v Leviju dosegli četrto zaporedno zmago na tekmah svetovnega pokala, s katero so znova navdušili svetovno alpsko smučarsko javnost. Jansrud je bil včeraj razred zase, saj je najbližjega zasledovalca Švicarja Beata Feuza ugnal za več kot pol sekunde, tretji pa je bil domačin Steven Nyman. Američan je imel smolo, da je imel na progi precej slabšo vidljivost kot Jansrud in Feuz.

Moški se bodo danes v Beaver Creeku merili v superveleslalomu, v nedeljo pa v veleslalomu. Ženske bodo v Lake Louise danes tekmovale v smuku, jutri pa superveleslalomu.

Medtem ko so tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju doslej potekale po razporedu in gredo trenutno v svet krasne slike s severnoameriških prizorišč, pa večino evropskih smučarskih središč pesti pomanjkanje snega. Včeraj so z Mednarodne smučarske organizacije sporočili, da je po Val d'Iseru plačal davek pomanjkanja snega tudi Courchevel. Organizatorji so sporočili, da bi prihodnji konec tedna lahko izpeljali ženski slalom, nikakor pa ne veleslaloma. Rešitev je našla FIS v Skandinaviji, tako da bo prihodnji konec tedna gostil tekme svetovnega pokala švedski Are. V petek bosta veleslalomski preizkušnji, v soboto ženski slalom, v nedeljo pa moška slalomska preizkušnja.