Robert Brewer, avtor študije na Ameriškem centru za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC), opozarja, da niso vsi, ki pijejo velike količine alkohola, tudi alkoholiki. V sklopu študije je sodelovalo 138.100 odraslih Američanov, raziskovalci pa so prišli do zaključka, da kar 90 odstotkov tistih, ki pijejo veliko, ne doseže kriterijev za stopnjo alkoholika.

Alkoholizem bolj prisoten v družinah z manj denarja

V kategorijo tistih, ki spijejo veliko alkohola, se uvrstijo ženske, ki tedensko popijejo več kot osem meric alkohola, za moške pa velja 15 meric. Znaki alkoholizma se kažejo, ko posameznik ne more nehati piti, ali pa ne more začeti piti manjših količin alkohola, pije pa tudi še takrat, ko pitje povzroča težave v družini ali na delovnem mestu.

V sklopu raziskave so ugotovili, da je le tretjina tistih, ki so v preteklem mesecu v desetih različnih dneh veliko pili (za ženske štiri pijače, za moške pet), dejanskih alkoholikov. Alkoholizem pa je bil najbolj pogost med tistimi v družinah, ki imajo letno manj kot 25.000 dolarjev prihodkov.

A Brewer opozarja, naj se pivci nad rezultatom raziskave nikar ne navdušujejo preveč. Pitje večjih količin alkohola je v vsakem primeru zelo nezdravo, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je leta 2012 zaradi alkohola in z njim povezanih bolezni po svetu umrlo 3,3 milijone ljudi (nekaj manj kot šest odstotkov vseh smrti tistega leta).

Velike količine pitja alkohola so v vsakem primeru nevarne

Alkohol vpliva tudi na razvoj raka na prsih, bolezni srca in jeter, nikakor pa ne gre pozabiti tudi na vpliv na sposobnosti vožnje vozil. »Kdorkoli misli, da raziskava kaže, da pitje (pre)velikih količin alkohola ni nevarno, če od pijače nisi odvisen, ne razume sporočila. To pa je, da so velike količine pitja v vsakem primeru nevarne. In pika,« opozarja Brewer.

Za razvoj primerne strategije za zmanjšanje pitja alkohola je treba najprej ugotoviti, kakšen je odstotek alkoholikov med tistimi, ki pijejo veliko, je prepričan Brewer. Alkoholiki morda namreč potrebujejo zdravljenje odvisnosti, medtem ko bodo nealkoholiki morda zmanjšali popite količine, če bi zvišali davek na alkoholne pijače, pravi Brewer.