Velikost je vse. Odloča o namenu in tehniki uporabe pripomočka. V primeru tabličnih računalnikov predstavljajo manjše tablice segment naprav, ki večinoma merijo na manj zahtevnega uporabnika, vendar prepričajo s svojo praktičnostjo in ugodnejšo ceno.

Osem palčna Z3 Tablet Compact nudi nekaj več kot Z3 mobilnik, čigar diagonala meri 5.2 palcev - večja delovna površina omogoča več funkcionalnosti pri manevriranju z vsebinami, elektronsko pošto, branju knjig, gledanju videov, ali pa preprosto pri upravljanju družbenih omrežji.

Naprava je tako majhna in tanka, da jo z lahkoto spravimo v torbo in pozabimo nanjo. Večje tablice, katerih diagonala zaslona navadno meri okrog 10 palcev, posledično nudijo še več delovne površine, vendar so manj mobilne. Z malo tablico bi se mogoče celo izognili »čudnim« pogledom na ulici, če bi nas kdo videl zajemati fotografije, medtem ko je fotografiranje z velikimi tablicami videti preprosto smešno.

Lastnosti Z3 Tablet Compact, ki so vredne pohvale, so torej elegantno in praktično ohišje, dobra odzivnost (3 GB RAM-a in 2.5 GHz štirijedrni procesor), odpornost na vodo in prah, žive barve zaslona, zadovoljiva 8.1 MP glavna kamera in zadovoljiva zvočna predstavnost. Ima sicer zaslon z nekoliko manjšo ločljivostjo od konkurentov na trgu (1200 x 1920 283 ppi), kar pa zahteva nekoliko manj energije, zato pa je baterija precej dobra – zmogla naj bi 13 ur predvajanja videa.

Nič kaj navdušeni pa nismo nad ceno. Za primerjavo: Mobilnik Xperia Z3 stane 699,99 evrov, večja tablica Z2 (v seriji Z3 je ne bo) stane 599,99, Z3 Tablet Compact LTE pa stane 569,99 (osnovni model 399,99 evrov). Res gre za čisto nov izdelek, pa tudi specifikacije so precej dobre, vendar je cena tablice zasoljena. Lg-jev G pad, sicer z nekoliko slabšimi specifikacijami (navsezadnje je na trgu že od konca 2013), stane približno 260 evrov. Res pa je tudi, da je nova generacija Nexus naprav, ki so veljale za boljši nakup glede razmerja cene in vrednosti, postale očitno dražje - za najzmogljivejši Nexus 9 je potrebno odšteti približno 599 evrov.

Sony tipkovnica

Sony je nedavno predstavil tudi svojo tipkovnico BKB10. Očitno je narejena v duhu serije Xperia, saj je prav tako izjemno tanka in lahka. Na srečo pri njej ne srečamo kakšne tržne omejitve, ki bi zahtevala, da je tipkovnica kompatibilna zgolj s Sonyjevimi izdelki.

Tipkovnica se namreč preko Blue-tooh ali NFC povezave lahko poveže z vsako Android napravo. S tega vidika bo odličen pripomoček za vse uporabnike, ki od svojih tabličnih računalnikov pričakujejo tudi nekaj „PC“ občutka. Takšna tipkovnica vsekakor razširi potencial tablice, še pomembnejše, vaš pametni mobilnik spremeni v skorajšnji prenosnik.

Aja, pri tem pa je vsekakor potrebno poudariti, da pri uporabi tablice in tipkovnice nimamo nekega pripomočka, ki bi omogočal pokončno postavitev zaslona na tipkovnico – tu moramo improvizirati s tem kar imamo doma, najbolje pa je kupiti še zaščitno prevleko za tablico, ki se spremeni v naslonjalo, oziroma dokupiti dejanski nastavek za pokončno rabo tablic. S tem pa osnovna investicija v tipkovnico 80 evrov postane še nekoliko višja.