Iskanje čudežnega rešitelja, ki bi za 17 milijonov evrov odkupil »zasebni« projekt izgradnje stanovanjske soseske v ljubljanskem Podutiku in s tem podržavljeni Factor banki prihranil večmilijonsko izgubo, ni bilo uspešno.

Podjetje Factor nepremičnine, ki je bilo v lasti dobrih znancev nekdanje razrešene uprave Factor banke in se je tega megalomanskega podviga lotilo skorajda izključno z njenim denarjem, je namreč končalo v stečaju. Factor banka, ki jo vodi izredna uprava, je tako dokončno obtičala z nasedlo posojilno zgodbo, ki jo bomo skozi likvidacijo plačevali slovenski davkoplačevalci. Kolikšen bo račun, še ni znano, glede na cenitve pa bi lahko zrasel v višave.

Parcele med Pilonovo cesto in Cesto Andreja Bitenca v Ljubljani, ki obsegajo skoraj 27.000 kvadratnih metrov zemljišč, njihov nakup pa so v Factor banki financirali s 14 milijoni evrov posojil, so namreč po zadnjih informacijah vredne vsega polovico tega zneska. Likvidacijska vrednost zemljišč po cenitvah znaša okoli osem milijonov evrov, njihova tržna cena pa deset milijonov evrov. Poleg tega stečajni upravitelj Uroš Jutraž opozarja, da za tako visoko vrednost ne obstaja veliko kupcev. Če bo Factor banka kot ločitvena upnica želela čim prej prodati nepremičnine, pa se bo verjetno morala zadovoljiti z občutno nižjo ceno.

Kupca bo iskala za že pripravljeni nepremičninski projekt, v okviru katerega bi moralo zrasti deset blokov in z njimi 325 stanovanj. Za uresničitev projekta so potrebna le sredstva, ki jih podjetje Factor nepremičnine zaradi finančne krize in likvidacije Factor banke ni moglo zagotoviti. Kupec zemljišč ali pa pred njim že stečajni upravitelj bo moral poskrbeti še za ustrezne popravke dokumentacije. Ker so se na Mestni občini Ljubljana (MOL) nadaljevali urbanistični postopki, vezani na omenjene nepremičnine v Podutiku, bo treba angažirati strokovnjaka, ki bi pomagal umestiti spremembe v projekt. Na severni strani zemljišča je namreč po novem predvidena širitev ceste in postavitev avtobusnega čakališča, na zahodni strani pa priprava kanalizacijskega omrežja, ki bo potekal po robu zemljišča v lasti Factor nepremičnin.

Kot smo razkrili v Dnevniku, so se nasedlega nepremičninskega projekta z denarjem Factor banke lotili Boris Miklavčič, Boris Milevoj, Stanko Glavan in Luka Bele (pred njim Dušan Bele). Gre za dobre znance in poslovne partnerje nekdanjega predsednika uprave Factor banke Borisa Pesjaka, proti kateremu je novo vodstvo zaradi domnevnih nepravilnosti že vložilo odškodninsko tožbo.