Na Kickstarterju, spletni platformi za množično financiranje inovativnih projektov, poskuša 30.000 dolarjev za prvo produkcijo zbrati nova slovenska ekipa Kefirko, ki je razvila istoimenski produkt za pripravo domačega kefirja.

Kefirko je posebej oblikovana steklena posoda z dvema funkcionalnima pokrovoma, ki omogočata lažjo pripravo kefirja doma. Uporabnik kefir pripravi tako, da doda kefirjeva zrna v tekočino po svoji izbiri in počaka 24 ur, da napitek fermentira. Po tem času je treba zrna ločiti od svežega kefirja, Kefirko pa omogoča optimalne pogoje za fermentacijo in hkrati poenostavi postopek ločevanja zrn od kefirja, pojasnjuje Marko Borko, avtor produkta.

Nič več politega mleka in kupa umazanih posod

Kefirka sestavljajo steklena posoda, tesnilni pokrov in pokrov s sitom. Vsak od elementov ima svojo funkcijo, materiali pa so izbrani tako, da ne reagirajo z vsebino, zaradi česar kefir ohrani svoj edinstven okus in svežino, pojasnjuje Borko, ki se je za razvoj produkta odločil po nekaj mesecih priprave domačega kefirja, naveličan politega mleka in kupa umazanih pripomočkov. »Poleg tega sem ob zbiranju informacij o izdelavi kefirja izvedel, da kovinska oprema ni primerna. Ker sem sam tudi oblikovalec, sem začel razmišljati o rešitvah, ki bi, kolikor je mogoče, poenostavile pripravo, od odmerjanja zrn in tekočine do preprostega ločevanja kefirjevih zrn od sveže pripravljenega kefirja ter nalivanja v kozarce,« je o ideji za razvoj Kefirka povedal Borko, ki je delovni model posode izdelal s pomočjo 3D-tiska, nato pa se lotil praktičnega preizkusa in izboljšav.

Kefirko je tako nastajal od začetka leta, zadnje tri mesece pa so se v ekipi kot člani projekta Podjetno v svet podjetništva pripravljali na kampanjo množičnega financiranja proizvodnje. Tako so se odločili, ker želijo nadaljevati svoje delo, sicer pa je bila drugo možnost odprodaja deležev investitorjem, je pojasnil Borko.

Gradijo skupnost za deljenje kefirjevih zrn

Čeprav steklena posoda na prvi pogled morda ne deluje nič posebnega, njena celostna zasnovanost za pripravo domačega kefirja nima konkurence, poudarja njen avtor. Za pripravo kefirja so namreč uporabniki do zdaj potrebovali kozarce, pokrove, cedila in merilne posode, zdaj pa bodo mlečni ali vodni kefir lahko pripravili v eni posodi. Tako v ekipi ciljajo, da jih bodo v kampanji podprli vsi, ki cenijo zdravo in doma pripravljeno hrano, pa tudi tisti, ki bi želeli sami pripravljati kefir, pa se jim je do zdaj to zdelo preveč zapleteno. »Prav tako želimo v skupnosti spodbuditi deljenje oziroma izmenjavo kefirjevih zrn,« dodaja Borko. V ta namen so tudi že vzpostavili portal kefirhood.com, ki deluje po načelu »sharing is caring« in kjer bodo lahko uporabniki prek platforme ponudili presežke kefirjevih zrn ali pa dobili sveža.

V prihodnje še dodatki za pripravo drugih izdelkov

Da bi dodatno prepričali vse, ki si radi doma pripravljajo svežo in zdravo hrano, pa bodo v ekipi v prihodnje s cenovno ugodnimi dodatki Kefirku dodali še druge funkcionalnosti. Med drugim bo lahko služil kot kalilnik, v posodi pa bo mogoče pripravljati tudi druge sveže jedi, kot so sveži sir, sirotka, maslo in pinjenec. »Izdelek je zasnovan tako, da omogoča enostavno nadgradnjo elementov za pripravo svežih domačih jedi, kar bi lahko produkt naredilo tržno še bolj zanimiv,« pravi Borko in dodaja, da bi v vsakem primeru, ali kampanja uspe ali ne, radi izdelek prodajali v trgovinah z zdravo prehrano, pri čemer ciljajo na domači in tuji trg.

Na Kickstarterju bo sicer prvih 200 podpornikov Kefirka, ki prihaja v petih različnih barvah, dobilo za 24 dolarjev, vsi naslednji pa za 29 dolarjev, pri čemer je treba še dodatnih 10 dolarjev odšteti za poštnino. Podporniki pa lahko naročijo tudi dve posodi hkrati za 55 dolarjev. Ti bodo za poštnino odšteli 15 dolarjev. Kampanja bo potekala do vključno 5. decembra.