Dva dni manj kot mesec dni je minilo od zadnje seje izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije, v kateri so imeli predsedniki zborov in odborov nalogo, da svojim panogam predstavijo sanacijo akumulirane izgube, ki so jo sprejeli 29. septembra. Ker nekatere panoge na zborih niso sprejele ukrepov, je bila seja izvršilnega odbora pričakovano burna. Preden so padli očitki predvsem alpskemu delu zveze, je predsednik SZS Enzo Smrekar med navzočimi pozdravil novega člana – smučarskega skakalca Jerneja Damjana, predstavnika športnikov, ki sicer še nimajo glasovalne pravice. Po treh urah sedenja se je Damjan opravičil ter se odpravil na trening, saj mora biti po njegovih besedah zadnja plat pred sezono čvrsta, ne sproščena.

Druga novost, ki je bila včeraj vroča, je bila, da je direktor SZS Jurij Žurej na začetku obelodanil, da do sporazumne prekinitve pogodbe delovnega razmerja z vodjem panoge za alpsko smučanje Vladom Makucem ni prišlo. Zato mu je včeraj zaradi primera violinistke Vanesse Mae enostransko izročil odpoved. Po pogodbi bo Makuc opravljal svoje delo še tri mesece, prejel še tri plače, kar znaša dobrih 10.000 evrov, kasneje pa mu bo pripadla še odpravnina v višini ene mesečne plače. Tretja novost, ki jo bo športna zveza z največjim proračunom v državi najbolj čutila v žepih, je prišla s strani dolgoletnega zvestega sponzorja, ki je dal direktorju vedeti, da s SZS ne bo podpisal nove pogodbe. Do včeraj informacija ni bila uradna. Šlo naj bi za Telekom, čeprav je s Tino Maze že posnel reklamo pred sezono. Telekom pa naj bi se umaknil ne le iz alpskega dela SZS, temveč iz vseh sponzorstev panog.

Smrekar je dal jasno vedeti, da so se člani izvršilnega odbora včeraj v Podutiku zbrali zato, da določijo sklepe, če jih nekatere panoge niso bile sposobne potrditi na zborih. Daleč najbolj na udaru je bil alpski del, sledil mu je biatlonski, katerega finančno stanje potencialnega novega minusa pa je pravi palček v primerjavi z alpskim delom. Druge panoge so se strinjale s sprejetimi septembrskimi sklepi. Nekaj konkretnejših številk je predstavil Ljubo Jasnič ter povedal, da bodo ta teden končno podpisane tudi pogodbe s tekmovalci, ker panoga zdaj dokončno ve, da razpolaga z 1,8 milijona evrov proračuna.

Da je panoga za alpsko smučanje najbolj na udaru znotraj SZS, se je znova potrdilo včeraj. Odigranih je bilo nekaj zanimivih dvobojev pingponga, ki sicer niso bili tako izenačeni kot nedeljski, ko je v epskem kitajskem finalu svetovnega pokala svetovni in olimpijski prvak Zhang Jike z 12:10 v odločilnem sedmem nizu ugnal Ma Longa. Ker je pingpong beseda, ki jo ugledni člani SZS radi uporabljajo, je prav, da ob tej priložnosti preberejo, kdo sta aktualno najboljša velemojstra udarjanja po novi plastični, nič več celuloidni žogici.

Besedni dvoboj sta znova odigrala Dušan Gorišek in Srečko Medven, pa v nadaljevanju Gorišek in Smrekar, pa Medven in Jasnič... Toda alpskega smučanja vse skupaj ni rešilo. Gorišek je predstavil program, po katerem bi brez odpuščanj trenerjev panoga privarčevala 125.000 evrov. Trenerji so se pripravljeni odpovedati aprilskim plačam, panoga pa iz izteka tekem svetovnega pokala odstraniti nepogrešljivega Poldeta Flisarja, znižati stroške mobilnih telefonov ter na svetovno prvenstvo v Vailu odpotovati brez fizioterapevta. Če bi odpustili šest trenerjev, kar bi imelo po mnenju panoge katastrofalne posledice, bi privarčevali »zgolj« 117.000 evrov.

Gorišek je dobil precej replik, po dveh urah pa je stvari vzel v roke Smrekar, ki je »stotič« ponovil, da bi morebitni vsi omenjeni ukrepi še vedno prinašali povečanje minusa panoge in posledično celotne smučarske zveze. »Po 24. členu statuta imamo možnost imenovati začasno delovno telo, da skupaj s trenerji pripravi sanacijski program. Moj predlog je, da delovno telo predstavljajo predstavniki najmočnejših petih klubov, se pravi Kranja, Alpetourja, Branika, Kranjske Gore in Olimpije. V njem naj bosta še predsednik alpskega odbora Dušan Gorišek ter direktor zveze Jurij Žurej. To delovno telo v obliki pravljičnega števila sedem naj v 14 dneh pripravi konkreten sanacijski načrt delovanja alpskih disciplin. Zagovarjam torej tezo, da damo skupaj najmočnejše akterje v alpskem smučanju. Če se konkretni ukrepi ne bodo našli, bodo klubi dobili nazaj svoje tekmovalce,« je sklep predstavil Smrekar ter z izjemo zadržanega Goriška ob uvedbi alpske smučarske »trojke« prejel soglasno podporo. Izvršilni odbor je sprejel tudi sklepa, da mora Gorišek pripraviti dolgoročnejšo strategijo razvoja panoge, Žurej pa pripraviti dodatne ukrepe varčevanja na zvezi.

To pomeni, da se bo pingpong igral še najmanj 14 dni. Pri spremljanju partije bo najbolj trpel podpredsednik SZS Drago Bahun. Član uprave Gorenja je ves čas poudarjal, kako je izvirni problem SZS v tem, da se o težavah piše v medijih, posledično pa sponzorji obračajo hrbet. Kot bi novinarji dali Vanessi Mae olimpijsko vozovnico, ustvarili večmilijonski minus v smučarski blagajni, odpovedovali pogodbe z zaposlenimi...