Sejemo redkvico, motovilec in zimsko solato

Ljubitelji zelišč v lončke presajajo grmičke drobnjaka in rožmarina. Izkopljemo močne korene peteršilja in jih vložimo v lonce z zemljo, da bomo lahko vso zimo uporabljali domač pridelek. V začetku meseca še sejemo redkvico ter v prvi polovici septembra motovilec in zimsko solato - vegorko, posavko, nansen, zimsko rjavko, bistro. Ta mesec sejemo tudi špinačo in blitvo ter sadimo čebulček majski srebrnjak. Na prazne gredice, kjer ne bomo imeli zelenjave, posejemo rastline za zeleno gnojenje.

V prvi polovici meseca belimo belušno zeleno (sorta giant pascal). Peclje v več plasteh ovijemo z ovojnim papirjem, da bodo obeljeni postali nežni in okusni, na primer za pripravo solat. Belimo tudi zimsko endivijo, tako da ležeče liste dvignemo in zvežemo. Lahko pa rastline pokrijemo na tleh s temno tkanino ali temnim papirjem. Po dveh tednih že lahko uživamo okusne krhke liste.

Priprave na jesensko sajenje sadnega drevja

Za jesensko sajenje sadnega drevja si že zdaj pripravimo seznam sort in določimo prostor, kjer bodo drevesa stala. Plodove, ki so še nezreli odpadli in so verjetno črvivi, redno pobirajmo, sicer se bodo črvički čez zimo v tleh zabubili. Prav tako pobiramo z dreves plodove, okužene s sadno monilijo, saj se bolezen ohrani na drevju celo zimo.

Pravi čas za setev okrasne trate

Do konca septembra je čas za setev okrasne trate. Posadimo tudi so okrasne čebulnice, ki so prvi znanilci pomladi, predvsem nizke jarice in zvončki. Šopke različnih barv bomo naredili s hijacintami, okrog katerih posadimo srednje visoke tulipane. Na travniku bodo lepi krokusi ali narcise, iz daljave pa nas bo spomladi pozdravljal cesarski tulipan. Slednjemu poiščimo mesto tudi v zelenjavnem vrtu, od koder bo z vonjem odganjal voluharja.

Ljubitelji suhega cvetja lahko pripravijo lepe suhe šopke iz suhe rože, ki smo jo sejali spomladi. Cvetje porežemo v suhem vremenu, še preden je popolnoma razvito, nato pa rože zvežemo v šopke in jih sušimo v temnem in zračnem prostoru. Dobrodošla hrana pticam so semena sončnic, zato cvetove porežemo in obesimo. Če ne želimo, da bi jih ptice jedle že zdaj, jih obesimo v zaprt prostor. Kdor želi pridelati seme sončnic, naj cvetove zavaruje pred pticami tako, da jih ovije z vrtno tkanino.

Vir: www.kalia.si