Kakorkoli že, jesenski čas je idealen, da se lotimo prenove vrta in vanj vnesemo tisto, kar smo pogrešali v poletnih dneh. Rastline namreč počasi že prehajajo v fazo mirovanja, več je padavin, dnevne temperature se nižajo, noči pa so še vedno dovolj tople za hitro rast korenin in dobro ukoreninjenje ob minimalnih potrebah po zalivanju.

Polaganje travne ruše

Če so nam je poletna vročina ali različna otroška igrala poškodovala travno podlago, je jesen idealen čas za ureditev trate. Lahko se odločimo za najhitreje viden rezultat in se odločimo za polaganje travne ruše. Tako se namreč ognemo dolgotrajnemu čakanju ozelenitve, plevela ni, ker je trata gosto raščena, predvsem pa dosežemo takojšen videz popolne zelenice. Lahko pa se preprosto odločimo za setev, ki je v tem času zaradi zadostne količine vlage v tleh in temperature tal (med 13 in 25 °C) idealna. Semena vzkalijo hitro, praviloma v približno desetih dneh. Ravno tako jeseni pleveli rastejo manj intenzivno in trava oblikuje močne korenine. Če pa smo travo v poletnih mesecih pridno negovali, nam bo v toplih dneh še vedno hvaležna za redno zalivanje.

S čebulnicami v cvetočo pomlad

Konec poletja je čas, da začnemo razmišljati tudi o cvetočih spomladanskih gredicah. Samo pomislite, kako toplo nam bo po dolgi zimi, ko se bodo na naših gredicah v pisanih barvah pojavile cvetoče čebulnice. Če čebulnic nismo shranili, je čas, da obiščemo katero od specializiranih prodajaln in kupimo močne, zdrave in sveže čebulice tulipanov, narcis, hijacint in drugih, ki imajo dovolj energije za rast v pomladnih mesecih. Morda ne bo odveč, da si pred nakupom pripravimo načrt zasaditve, o katerem dobro razmislimo – ne le o barvnih kombinacijah cvetočega cvetja, temveč tudi o višini in vrsti rastlin.

Obrezovanje grmovnic in žive meje

Konec poletja je tudi čas, da se lotimo obrezovanja. Cvetove hortenzij, ki so nas v poletnih mesecih razveseljevale in se bohotile na našem vrtu, potrgamo in jih posušimo ter uporabimo kot okrasno cvetje v vazi. Poštene rezi si konec poletja zaslužijo tudi žive meje, kot so bukev, liguster in iglavci. Najbolj primerno je, da jih režemo tako, da sta grm ali drevo zgoraj ožja kot spodaj (stožčasta rez). Za rez je pripravljen tudi pušpan, ki ga s škarjami lahko oblikujemo v različne oblike. Odrezane veje lahko uporabimo tudi za potikanje. Obrežemo lahko tudi poleti cvetočo reso, redno pa obrezujemo tudi odcvetele cvetove kan, begonij in dalij. Pravilna in redna rez spodbudi nadaljnje cvetenje.

Čas za okrasne trajnice

Trajnicam na okrasnih gredicah odstranimo odmrle in poškodovane dele. Našo nego potrebujejo tudi kraljice okrasnih vrtov – vrtnice. Te po cvetoči poletni sezoni potrebujejo predvsem gnojilo. Na trgu je sicer na voljo kopica gnojil, a vrtnicam najbolj ustreza uležan hlevski gnoj. Svežemu se raje ognemo, saj vsebuje precej semen plevelov. Seveda pa je treba hlevskemu gnoju dodati gnojilo, ki vsebuje dušik, fosfor in kalij. Gnojilo z motiko rahlo vkopljemo v zemljo. Jesensko gnojenje, ki je bogato s kalijevim sulfatom, pospeši dozorevanje kasnih poganjkov in zmanjšuje občutljivost za zmrzal.

Nega v zeliščnem vrtu

Tudi zelišča se počasi poslavljajo z našega vrta. Zelišča, ki jih želimo imeti sveža tudi prek zime (peteršilj, drobnjak itn.), izkopljemo in presadimo v lončke, ki jih prestavimo v hišo ali rastlinjak. Če v kuhinji že imamo zeliščne lončke, pa zeliščem, predem jih poberemo z vrta, potrgamo vrhove (vršičkamo). S tem pospešimo njihovo rast in damo možnost novim poganjkom. Ves čas tudi odstranjujemo posušene dele rastlin, da bodo dlje ostale zdrave. Pred prvo slano ali mrazom poberemo zelišča in jih ustrezno posušimo ter shranimo. Občutljiva zelišča proti koncu meseca zaščitimo s tunelom ali prenesemo v toplo gredo. Medtem ko enoletna zelišča poberemo in shranimo, pa lahko trajna obrežemo, izkopljemo in razdelimo na več delov. September je tudi čas za saditev trajnih zelišč.

Jesenska setev

Septembra se moramo organizirati in pričeti setev zimske solate, špinače, redkvice in motovilca. Temperature so še vedno primerne tudi za posaditev jagod, ki nam bodo že pomladi obilno rodile.