Priročni sušilnik sadja in zelenjave

Sušilnik sadja in zelenjave je priročna naprava, s katero lahko višek pridelka preprosto spremenimo v okusne priboljške za zimske dni. Če pa bi bili radi še bolj varčni, si lahko omislite celo solarni sušilnik. Električni bo seveda hitrejši in bolj zanesljiv,  toda zelišča lahko pravzaprav enostavno posušite tudi tako, da jih ob sončnem dnevu obesite na okensko polico; sadje in zelenjavo pa tako, da ju položite na aluminijasto folijo.

Posušite lahko praktično vsako zelenjavo, ki jo je mogoče blanširati ali zamrzniti, kakor tudi večino sadja in zelišč. V takšnem stanju svoj okus ohranijo kar šest mesecev. Hrano najhitreje posušite tako, da jo razrežete na manjše dele, ki so približno enako veliki, nato pa jih pomočite v kislo tekočino (denimo sok limone) ter blanširate. To bo namreč izboljšalo njihovo kakovost. Kose nato razporedite po sušilcu in jih obračajte, dokler niso dovolj suhi.

5_dehidrator_1.jpg

Kdaj so razrezani koščki dovolj suhi?

Toda kaj pravzaprav pomeni, da so dovolj suhi? Koščki sadja morajo postati mehki in kar nekako usnjati, zelišča in zelenjava pa hrustljava. Vendar pa to ni zlato pravilo. Prilagodite se svojemu okusu. Za še večji užitek lahko poskusite zelenjavo pred sušenjem tudi začiniti, sadju pa dodati umetno sladilo. Posušena hrana obdrži veliko več hranil kot vložena. Pozimi jo lahko grizljamo ali z njo kuhamo. Iz posušene zelenjave pa lahko pozimi denimo skuhamo tudi juho.