Slovenske gore letno sicer obišče več kot milijon obiskovalcev, letošnjo planinsko sezono, ki traja od 15. julija do 15. septembra, pa letos krni muhasto vreme, opažajo na Planinski zvezi Slovenije (PZS).

Čeprav še nimajo zbranih uradnih podatkov planinskih društev, ki upravljajo planinske koče, pa podpredsednik PZS Miro Eržen letošnjo planinsko sezono ocenjuje kot slabo: "Pravi pokazatelj je seveda ustvarjena razlika med prihodkom in stroški poslovanja, ta pa vsekakor predvsem v visokogorskih kočah ne bo takšna, da bi zagotovila pokrivanje vseh stroškov, saj ne smemo pozabiti, da je letošnja zima na marsikateri koči povzročila posledice."

Precejšen del slovenske planinske populacije se je tudi letošnje poletje podal v slovenske gore, le da se je večina zaradi pogostih padavin, neugodnih vremenskih napovedi in snežnih razmer v visokogorju letos odločila za zelo kratek dnevni obisk lažje in varneje dostopnih vrhov sredogorja, pojasnjujejo v planinski zvezi.

Povečevanje tujih planincev

Se pa iz leta v leto povečuje obisk tujih planincev, ki se ob vnaprej načrtovanem dopustu manj ozirajo na vreme in so letos pomembno prispevali k vrvežu v planinskih kočah. Po besedah oskrbnikov so celo reševali poletno planinsko sezono v visokogorju. Prav na vseh koncih Slovenije tako opažajo porast obiska nizozemskih in belgijskih planincev, tradicijo ohranjajo obiskovalci iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Nemčije in Češke, slovenske planinske koče so sprejele tudi planince iz Egipta, Izraela, Kanade, Nove Zelandije, Avstralije in Japonske.

Eržen, ki se ozre tudi v prihodnost: "Vedno večji obisk tujih planincev v naših kočah kaže na to, da moramo promociji pohodništva in planinskih koč v tujini posvetiti še večjo pozornost tudi v sodelovanju s turističnimi organizacijami, pri tem pa si seveda prizadevati, da spremenjenih navad domačih obiskovalcev - krajši izleti, veliko večje prilagajanje vremenski napovedi, zmanjšana kupna moč ... - ne bomo poskusili nadomeščati z organizacijo dogodkov, ki v gore ne sodijo."

Društva upravljajo 177 koč, zavetišč in bivakov

Nasploh oskrbniki planinskih koč stavijo na raznovrstno okusno planinsko hrano, poleg ustaljenih promocijskih poti pa ubirajo tudi inovativnejše: od izpopolnjene gostinske ponudbe in organiziranega prevoza s cilja na izhodišče do koncertov klasične glasbe v koči in urejanja novega plezališča nedaleč od planinske koče, opažajo v PZS.

Slovenska planinska društva sicer upravljajo skupno 177 planinskih koč, zavetišč in bivakov. Nekatere, predvsem visokogorske koče zapirajo vrata že v sredini septembra, nižje ležeče in lažje dostopne pa pričakujejo planince še globoko v jesen ali vse leto.