Slaba plat take zaščite je sicer, da se pod mnogimi ponjavami nabira kondenz in tako lesen predmet dobesedno pride z dežja pod kap. Pri prekrivanju predmetov je nujno poskrbeti tudi za kroženje zraka.

Kapljica vode

Pred zimo preverite, ali so leseni predmeti dovolj dobro zaščiteni in če je morda potrebna obnova premaza. To storite tako, da na leseno površino kapnete vodo in če kapljice obstanejo, potem je zaščita še dobra. Če začne prodirati v notranjost, vas čaka delo.

Naj vas opozorimo še na nekatere podrobnosti, ki jih je treba upoštevati pri barvanju, novem ali obnovitvenem. Predvsem mora biti les pred barvanjem suh in rahlo obrušen ter odprašen. Predmete, ki bodo izpostavljeni vremenskim vplivom, najprej zaščitite z impregnacijskim slojem, ki les preventivno zaščiti pred napadom škodljivcev (belles), nato pa nanesite še dva nanosa beltopa; če bo predmet v notranjosti in na suhem, uporabite belton. Pri barvanju upoštevajte navodila na embalaži. Priporočamo, da med nanašanjem premazov v jesenskih dneh, ko je vlaga višja, premaz sušite najmanj en dan. Suhost premaza lahko preizkusite tako, da preko njega rahlo potegnete z brusnim papirjem – če zamaže, premaz ni dovolj suh. Pazite tudi, da med barvanjem leseni predmeti ne bodo mokri zaradi jutranje ali večerne rose; delo zato raje opravljajte pod streho. Seveda tudi sonce ni idealno za barvanje, saj ima lahko barvanje na prevročem soncu podoben efekt, kot bi barva zavrela. Na zelo izpostavljenih predmetih priporočamo dva sloja beltopa, morda celo tri.

Če ste premazali svež les, lahko po približno letu dni, ko se podlaga umiri, pričakujete pojav mikrorazpok in tedaj bo treba premaz obnoviti. Ker smo v uvodu govorili o pokrivnih barvah, pa še nekaj besed o njih. Podlaga mora biti vedno dobro pripravljena, pri pokrivnih barvah pa še toliko bolj. Pozorni bodite na vse poškodbe, ki jih je treba čim prej sanirati, saj lahko že za las široka pora povzroči luščenje.

Debelina nanosa in temnenje odtenkov

Bolj na debelo kot je les prebarvan, bolj je zaščiten, pravi ljudski glas, kar pa nikakor ne drži. Temeljna prednost lazur je prepustnost za paro, to pa pomeni, da vlaga prehaja v les in seveda tudi iz njega. S predebelim nanosom lahko to preprečimo in če bi se odločali med dvema možnostma, pretankim ali predebelim nanosom, bi manj škode povzročil tanjši nanos. Najbolje se je držati navodil, po katerih boste optimalno zaščito dosegli, če boste z litrom beltopa premazali približno 8 do 10 kvadratnih metrov površine. To v praksi pomeni, da je treba s čopičem dvakrat potegniti po površini.

Pri vsakem novem nanosu dobi les nekoliko temnejši odtenek in to marsikoga moti. Temu se lahko ognete tako, da odtenek barvne lazure »razredčite« z brezbarvnim premazom. Beltonu dodajte največ 25 odstotkov brezbarvnega, beltopu pa do 50 odstotkov brezbarvnega lazurnega premaza beltop, vsekakor pa z dodatkom UV-zaščite (beltop UV plus).

In za konec namenimo le še nekaj besed o čiščenju orodja. Če boste namreč čopič le odložili, že naslednji dan ne bo več uporaben.

Čiščenje orodja

Za čiščenje orodja uporabite ustrezno razredčilo. Proizvajalec na embalaži vedno zapiše, kakšno sredstvo je treba uporabiti za čiščenje (npr. Belsol, white spirit, terpentin, lak bencin itn.). Čopiče, s katerimi nanašate barve na vodni osnovi, lahko preprosto očistite z vodo, ki ji dodate detergent.

Svetujemo vam, da čopič najprej pomočite v razredčilo in ga potem operete z roko (zaščiteno z rokavico) ali pa ga natopite z razredčilom in temeljito obrišete s cunjo. Enkrat ni nobenkrat, zato postopek ponovite večkrat.

Najbolj preprosto je čiščenje barv na vodni osnovi. Proizvajalci vam bodo svetovali uporabo vode in detergenta, a tu se lahko pojavi problem. Ko kdo omeni vodo in detergent, vsi pomislimo na to, da mora biti voda topla, vendar ni tako. Voda za čiščenje naj bo hladna, saj boste le tako čopič temeljito oprali.