Naš odgovor je povsem preprost: pri barvanju različnih predmetov morate upoštevati osnovne zakonitosti o postopnosti nanašanja barv kot tudi namenskosti posameznih barv, predvsem pa je treba spoštovati vsa navodila proizvajalcev, in če boste delo opravljali v primernih razmerah, je uspeh skoraj zagotovljen.

Suha podlaga

Zapisali smo, da je za vsako podlago potrebna posebna barva, in to je še kako pomembno ravno pri lesu. Tako kot pri barvanjih vseh površin upoštevajte tudi tu nekatere zakonitosti. Najprej mora biti les res suh, po domače povedano pa tudi les potrebuje prvi osnovni premaz. Stavbno pohištvo običajno zaščitijo že proizvajalci, če pa kompletno delo opravljamo sami, je treba les najprej zaščititi z impregnacijskim premazom. V teh premazih so insekticidi in fungicidi, ki zaščitijo les pred različnimi škodljivci. Proizvajalci priporočajo za zaščito lesa zunaj stavb premaze na bazi alkidnih smol, za notranji les pa na bazi akrilnih.

les260_1.jpg

Vsak les je treba zaščititi, notranjih prostorov pa ne smemo obremenjevati s premazi, ki vsebujejo biocide. Najboljše rezultate dosežemo s postopnim nanašanjem različnih slojev. Osnovni premaz prodre globoko v les, s kasnejšimi premazi pa ustvarjamo na površini zapore, ki so različne glede na tip barve. Obstajajo tudi univerzalni površinski premazi, ki pa jih manj priporočamo, predvsem zato, ker pri takih premazih ostanejo biocidi tudi na površju, medtem ko pri prvem načinu barvanja biocidi prodrejo globlje v les, kasnejši premazi pa preprečujejo njihovo izhlapevanje.

Lazure

Nekako najpreprostejše delo je z lazurnimi premazi (struktura lesa ostane vidna), medtem ko je barvanje s prekrivnimi barvami bolj zahtevno. Za lesene premete v notranjih prostorih vam priporočamo zaščito z lazurnim premazom brez laka. Dobro prevaja paro, ki se ustvarja v lesu, za bolj izpostavljene predmete pa obvezno uporabite premaz z lak lazuro, ki vsebuje lak in deloma tudi vosek, ki odbija vodo.

les260_2.jpg

Obnova lesenih predmetov, zaščitenih z lazurnim premazom, je dokaj preprosta, saj je potrebno le rahlo brušenje s finim brusnim papirjem, ne pozabite pa leseni predmet odprašiti s krtačo, da se kasneje ne boste čudili, kako to, da premaz ni gladek. Močnejše brušenje vam priporočamo le v primerih, ko je barva močno obledela in je les razpokan.

Prekrivne barve

Bogastvo prekrivnih barv je predvsem v barvitosti in tudi dobri zaščiti. Pri tem načinu dela les najprej zaščitite, potem pa premažite z ventilacijsko osnovno barvo, ki je še dokaj prožna in dopušča dihanje lesa, navadno pa je bele barve in izdelana na osnovi alkidnih smol ali na vodni osnovi. Temu sledi barvanje s končnim zaščitnim slojem. Med vsakim nanosom barvo obrusite s finim brusnim papirjem granulacije od 180 do 200. Kot smo že zapisali, so pokrivni premazi trajnejši kot lazurni, je pa njihova slabost ta, da je sanacija napak nekoliko zahtevnejša.

Pogoji dela

les260_3.jpg

Omenili smo idealne pogoje dela, ti so pomembni pri vseh barvanjih in z vsemi barvami, še posebno pa pri barvanju lesa. Priporočamo vam, da barvate pri temperaturi, ki je višja od 10 stopinj Celzija, pa tudi vlaga ne sme biti previsoka. Na soncu se bo barva prehitro sušila in lahko postane mehurjasta (barva lahko zavre). Idealni pogoji so torej pri temperaturi med 15 in 25 stopinjami v senci in z maksimalno vlago do 75 odstotkov. Zjutraj so leseni predmeti še hladni (predmeti se kasneje segrejejo kot zrak, posledici sta lahko rosenje lesa in slab oprijem barve), prav tako odsvetujemo barvanje v večernih urah, spet zaradi vlage, ki bo padla na barvo.

Barvanje je v bistvu zelo preprosto. Posvetujte se s prodajalcem, pozorno preberite navodilo za uporabo barve in ga tudi upoštevajte, kot tudi osnovne zahteve za meteorološke pogoje dela, mi pa vam zagotavljamo, da boste s svojim delom in tudi barvo več kot zadovoljni.